Bursa’nın girişimci kadın çiftçileri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje kapsamında önce eğitim alacak sonra ürettikleri yöresel ürünleri pazara sunacak.
Haber: Bilgin ÇALIŞKAN - Bursa İl Enformasyon
Girişimci kadın çiftçiler tarım sektörünün en üretken emekçileri. Tarım ve Orman Bakanlığı da tüm yurtta yürüttüğü projelerle kadın çiftçilerin en büyük destekçisi. Kooperatif çatısı altında birleşen kadınların üretim kapasitelerini arttırmak, daha çok kadına istihdam sağlamak amacıyla Bursa’nın Orhaneli ilçesinde yeni bir proje hayata geçiyor.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğiyle hazırladığı "İstihdam ve Mikro Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi" projesine Japon hükümeti finansal destek veriyor.
Proje çalışmaları kadın çiftçilerin 40 gün süreyle alacağı teorik ve uygulamalı eğitimlerle başlayacak. Eğitimlerini tamamlayan kadınların, Orhaneli'nin salça, erişte, tarhana gibi yöresel ürünlerini üretip pazarlaması planlanıyor. Ayrıca proje kapsamında açılacak kahvaltı salonunda yöresel ürünlerin doğrudan tüketiciye tanıtılması hedefleniyor.
Orhaneli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin açılış töreninde kadın çiftçileri yalnız bırakmayan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, kadın çiftçilerle ilgili projelere öncelik verdiklerini vurguladı.
Kentte kırsal turizmi canlandırmayı hedeflediklerini belirten İl Müdürü Aygül, ''Bu projede, azimleriyle her işi başaran kadınlarla kırsal turizmin ana teması altında çalışmaya başlıyoruz. FAO önderliğinde, Japon hükümetinin desteğiyle yürüttüğümüz projede beşi buradaki mevcut kooperatifin eski üyeleri arasından, kalanı Suriyeli ve yerel topluluklar arasından seçilen 25 kadının üye olacağı bu kooperatifle ilimizdeki kırsal turizmi de canlandırma hedefindeyiz. Burada uygulayacağımız proje ile yerel ürünlerin yetiştirilmesi, üretilmesi ve pazarlanması konusunda girişimciler eğitilecek. Proje kapsamında kurulması planlanan kahvaltı salonunda ise yerel kooperatif ve üreticiler tarafından üretilen ürünlerin tüketiciye direkt ulaşması sağlanacak.'' ifadelerini kullandı.
Kooperatifin açılış töreninde konuşan Orhaneli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sevgi Bal da, "Biz Orhanelili kadınlar olarak yöresel ürünlerimiz tanıtmak, ekonomimize gücümüz yettiğince katkıda bulunmak istiyoruz. Bu konuda yanımızda destek olan tüm yetkililere teşekkür ediyoruz." dedi.
Mikro-Girişimcilik örneği olan proje ile kooperatif ortağı kadınların rekabet gücüne erişebilmesi, ailelerinin ve yörenin ekonomik gücüne katkı sağlaması ve sosyal hayatta daha fazla yer edinmeleri amaçlanıyor. Çocuğu olan üyeler için kreş hizmetinin de sağlanacağı projenin bölgedeki kırsal turizme katkı sağlaması bekleniyor.
bursa
kadın çiftçi
proje
istihdam
kooperatif
fao
tarım ve orman
japon