Kadın Çiftçi Eğitimi Protokolü Kapsamında Program

03 June Wednesday, 2015
Kadın Çiftçi Eğitimi Protokolü kapsamında Osmaniye'de bir eğitim programı düzenlendi.
Kadın Çiftçi Eğitimi Protokolü Kapsamında Program

Osmaniye Ticaret Borsası Toplantı Salonu’ndaki eğitim programına Osmaniye Vali Yardımcısı Mehmet Öz, Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Osmaniye Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Bahadır Sezgin, KOSGEB Osmaniye Hizmet Merkezi Müdürlüğü temsilcileri, teknik personeller ve kadın çiftçiler katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan Osmaniye Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdullah Neşeli, “Emeğini Türk halkından esirgemeyen kıymetli hanımefendiler, biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak toplumda dezavantajlı gruplar olarak nitelendirdiğimiz çocuk, kadın, yaşlı, engelli, gazi, şehit yakını gibi grupları ulusal politikalar geliştirerek yaşama en iyi şekilde katılmaları için çalışıyoruz. Siz hanımlar hem anne hem üreten insanlar olduğunuzdan hepinize saygı, şükran ve minnet duyuyoruz. Kadın güçlendiği takdirde kelebek etkisi yapacaktır. Kadın bilinçlendirildiği takdirde, nitelik kazandırıldığı takdirde iç dünyasına ve üretime katkı sağlayacaktır. Biz Bakanlık olarak Gönül Elçileri projemizle bu konuda birçok dezavantajlı grupta yer alan kadınımızı eğitim ve istihdamına yönelik çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. İşte bugün de sizlere burada gerek hukuksal gerek eğitimsel anlamda bilgiler aktaracağız. Her zaman size destek olacağız” dedi.

 

Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin ise kendilerinin Ziraat Odaları olarak çeşitli kurumlarca yürütülen faaliyetlerde eğitimlere katılan kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılmasını istediklerini belirtti.

 

Sezgin, “2012 yılında Dünya Çiftçiler Günü’nde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği arasında imzalanan protokol ile başlayan bu eğitim çalışmaları çerçevesinde bir aradayız. 2013 ve 2014 yıllarında bu eğitimlerde görev almak üzere toplam 207 eğiticiye uzmanlık eğitimi verildi. İklim Değişikliği ve Kadın, Girişimcilik, Liderlik ve Kadın, Sosyal Güvenlik, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadın, Kooperatifçilik ve Kadın konularıyla yöreye ait özel konularda da eğitimler verildi. Bu ayrıcalıkların sağlanmasıyla kadınlarımızın eğitime daha farklı yaklaşacağını ve sahipleneceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlamise yaptığı konuşmada “Hem arazide hem evde işin en büyük yükünü çeken siz kadınlarımızı saygıyla selamlıyorum. Bakanlıklarımızın ortak yürüttüğü bu protokol kapsamında eğitimler başladı. Biz Bakanlık olarak kadınlarımıza yönelik eğitimleri uzun yıllardır köylerimizde birebir şekilde yapmaktayız. Bu protokol ile 3 kurum güçlerini birleştirerek farklı bir bakış ile bu eğitimlere katkı sağlıyor. Bu eğitimlerde bir sosyolog, bir psikolog ve KOSGEB uzmanı sizlere çeşitli bilgiler aktaracak. Sizler toplum içinde en zor işi yapıyorsunuz. Katılan ve katkı sağlayan herkese saygılar sunuyor teşekkür ediyorum” dedi.

 

Konuşmaların ardından kırsal alanda yaşayan kadın çiftçileri tarımsal konularda ve ekonomik faaliyetlerde bilinçlendirmek, tarımsal üretimdeki kaliteyi artırmak, kalkınmada kadınların daha aktif rol alması hedeflenen eğitim programında KOSGEB Osmaniye Hizmet Merkezi Müdürlüğü Kobi Uzmanı Emra Demir “KOSGEB Genel Destek Programları” hakkında bilgi verdi.

 

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Sosyolog Abdurrahim Alanoğlu “Kırsalda Kadın” başlıklı konu üzerine bilgilendirmede bulunurken, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Güler Kılıçoğlu ise “Kadının Anayasal Hakları” hakkında bir sunum yaptı.

 

Toplantı bitiminde Vali Kerem Al’ın katılımıyla öğle yemeğine geçildi. Burada Vali Al kadın çiftçilerin sorunlarını birebir dinleyerek çözüm için ilgili kurumlara gerekli talimatları verdi.