Kaçak avcılara karşı DKMP görev başında

08 January Wednesday, 2025
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yaban hayatını kaçak avcılara karşı korumaya devam ediyor. Genel Müdürlüğe bağlı ekipler gece gündüz gerek fotokapanlarla gerek arazi taramalarıyla yaban hayatına yönelik tehditleri takip ediyor. Kaçak avlananlara da ceza yağıyor.
Kaçak avcılara karşı DKMP görev başında
Türkiye’nin yaban hayatı 7/24 kaçak avcılara karşı korunuyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü DKMP ekipleri hem arazi taraması hem de fotokapanlar gibi gözlem noktalarıyla yabanı yakından takip ediyor.

Dünyanın önemli göçmen kuş rotalarından üçünün durağı olan Adana’da da ekipler teyakkuz halinde.

DKMP 7. Bölge Müdürü Faruk Atmaca, başta ildeki Yumurtalık, Tuzla, Akyatan ve Ağyatan lagünleri herhangi bir olumsuzluğa karşı korunduğunu belirtti. Atmaca “Avrupa'nın doğusundan İstanbul üzerinden Akdeniz'in doğusuna doğru uzanan önemli bir kuş göç yolu vardır. Bunun yanında Kafkasya'dan gelip Artvin Borçka üzerinden giren, Hatay'ın Belen ilçesinden Süveyş Kanalı üzerinden Afrika'ya bağlanan bir diğer kuş göç yolumuz var. Bir de İstanbul üzerinden gelip, Akdeniz sahillerimizden Afrika'ya uzanan kuş göç yolu bulunuyor. Dikkat ederseniz tüm kuş göç rotalarının kesiştiği yer Doğu Akdeniz sahillerindedir. Göçmen kuşlar, bölge müdürlüğümüz sorumluluk alanlarındaki sulak alanlarda konaklama, beslenme ve üreme yapmaktadır. En stratejik, en önemli kuş göç rotaları Türkiye üzerinden geçmektedir. Türkiye, göçmen kuşlar için stratejik ve kritik öneme sahiptir.” dedi.

Atmaca, Türkiye'nin sulak alanlarında her yıl çok sayıda su kuşunun ağırlandığını dile getirdi. Göç rotasında önemli bir mola noktası olan Adana'da kuşların sorunsuz şekilde dinlenebilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatan Atmaca, "Kuşların beslenme ve üreme alanlarındaki arazi işgalleri konusunda gerekli tedbirler alınmakta. Hem idari yaptırım uygulanmakta hem de av koruma ekiplerimiz kaçak avla mücadele konusunda büyük bir gayret göstermektedir. Bu konuda hiç duraksamaya meydan vermeden yılın 365 günü ekiplerimiz sahada koruma görevlerini yerine getirmektedirler." diye konuştu.
 
Yaban keçisi avlamanın cezası: 650 bin TL

Adıyaman’da ise kaçak avlananlara ceza yağdı.

Adıyaman'da sayıları 3 bini geçen yaban keçilerinin avlanılmasının önüne geçmek için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri gece gündüz denetim yapıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Adıyaman Şube Müdürü Dengir Turanlı, “Adıyaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü olarak av koruma ve kontrol çalışmalarımız yıl boyu devam etmektedir. Amacımız, yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamlarıyla birlikte korunmalarını ve gelişmelerini sağlamak. Yasak avlanmanın özellikle kontrol altına alınmasını, yaban hayatını yönetimini sağlayıp, toplumun bilinçlendirilmesini ve yaban hayatının suç ve kabahatlerin takibini yapmaktır. Geçtiğimiz 2024 yılı içerisinde yaptığımız av koruma ve kontrol çalışmalarında 81 kişiye idari para cezası düzenleyip, 27 kişiye de tazminat cezası uyguladık. Ortalama 2 milyona yakın bir tazminat ve idari para cezası kesildi. 4915 sayılı kara avcılığı kanunu ve 2024-2025 merkez av komisyonu kararları doğrultusunda kaçak avcılığın önüne geçilebilmesi için yıl boyu yedi yirmi dört av koruma ve kontrol çalışmalarını sürdürmeye devam etmekteyiz. Tazminat cezası 650 bin lira; idari para cezası da avcının belge eksikliğine göre değişmektedir." diye konuştu.
doğa koruma milli park kaçak av ceza