Bin 450 kilogram Akivades ele geçildi
İzmir körfezinde yaşayan balıkların ve diğer su canlılarının devamlılığını sağlamak için 15 Mayıs tarihinde başlatılan av yasağı gözünü para hırsı bürümüş kişilerce delindi. Ancak, av yasağı sonrası denetimlerini arttıran İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri kaçak avlananlara göz açtırmadı. Ekipler, Bergama yakınlarındaki Ovacık trafik kontrol noktasında bin 450 kilogram kaçak avlanan 'Akivades' ele geçirdi.
Bir tür midye olan Akivades'in, ekonomik getirisinin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, yurtiçinde pek tüketilmeyen bu türün özellikle Fransa, İtalya, İspanya ve Yunanistan'a ihraç edildiğini söyledi. Bu nedenle daha çok para kazanma arzusunda olanlarca yasağın delindiğini dile getiren Güldal, İl Müdürlüğü ekiplerinin ise kaçak avlananlarla mücadele etmekte kararlı olduğunu belirtti.
Güldal: "Kararlıyız !"
Gelen ihbarları değerlendirmenin yanında yasakla birlikte rutin denetimlerinde arttırıldığını anlatan Güldal, "Su ürünlerinin devamlılığının sağlanması için 15 Mayıs tarihinde avlanma yasağı başladı. Şu anda Akivades ve diğer su canlıları üreme döneminde. İleriki yıllarda suda yaşayan canlıların neslinin tükenmemesi ve balık yemeğe devam edebilmemiz için konulan yasağa uyulması gerek. Ne yazık ki; bazı kişiler bu yasağı delmekte ısrarlı, bizde onlara göz açtırmamakta. Ekiplerimiz, trafik polisiyle birlikte su ürünleri nakil araçlarında, balık hallerinde, perakende satış noktalarında ve pazar yerlerinde kontrollerine devam ediyor" dedi.
İhraç edildiğindeki ekonomik değeri 80 bin TL
Gelen bir ihbar üzerine önceki gece İl Müdürlüğü ekipleri tarafından Bergama'da bir kamyon kasasında kaçak avlanmış 1450 kilogram Akivades ele geçirildiğini belirten Güldal, ürünlerin yurt dışına kaçak olarak gönderilmek üzere yola çıktığını tespit ettiklerini ifade etti. Ele geçirilen ürünlerin hala canlı olduğunu kaydeden Güldal, aynı gün İl Müdürlüğüne ait 'Yalı Çapkını' adlı tekne ile Bostanlı açıklarına getirilerek yeniden denize döküldüğünü kaydetti.
Yakalanan ürünün maddi değerinin yaklaşık 25 bin lira civarında olduğunun altını çizen Güldal, yurtdışına ihraç edildiğindeki değerininse 80 bin lira olduğunu söyledi. Yakalananlara idari para cezası uygulandığının altını çizen Güldal, av yasağınınsa 15 Eylül'de sona ereceğini hatırlattı.