İzmir Urla’da, Yasadışı Su Ürünleri Avcılığına yönelik bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı yapıldı.Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’nda değişiklik yapan 7191 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’nda değişikliğe ilişkin konuların ele alındığı, Yasadışı Su Ürünleri Avcılığına yönelik bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı yapıldı.
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinatörlüğü ve İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıya, Güzelbahçe Kaymakamı Hüseyin Kulözü, Urla Kaymakamı Önder Can, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, paydaş kurumların temsilcileri, su ürünleri kooperatif başkanları ve üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmalarını yapan İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, İzmir’de görev yapan kamu kurum temsilcileri ile birlikte bu güne kadar yapılan çalışmaları değerlendirmek ve bundan sonra yapılacak olan çalışmalarla ilgili koordinasyonu sağlamak amacıyla bir araya geldiklerini söyleyerek; balıkçıların yaşadığı sorunları dinleyip, hep birlikte çözüm yolları arayacaklarını belirtti.
İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen de İl Müdürlüğü olarak barınaklardaki yapısal sorunları çözeceklerini belirterek şunları söyledi: “Bize gelen her ihbar yasal mevzuat çerçevesinde kesinlikle değerlendiriliyor. Sadece 2019 yılında; 7 bine yakın denetim yaptık, 440 tekneye el koyduk. 760 bin cezai işlem uyguladık. 550 km’ye yakın sahili olan bir şehirde yaşıyoruz. 4 buçuk milyon nüfusu var ve bunun 500 bini amatör balıkçılık yapıyor. Bin 700 tane de teknemiz var.”
Balıkçıların yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik düzenlenen toplantıda, kaçak avcılık ve kaçak avcılıkta kullanılan araçlara yapılacak müdahale, kaçak deniz patlıcanı avcılığı ve algarna’nın denizde denetiminin arttırılması, balık hal kapılarında ve mezat yerlerinde yapılan nakil belgesi denetimlerinin arttırılması, kesilen idari para cezalarının ödenmemesi ve bununla ilgili çözüm yolları noktasında değerlendirmeler yapıldı. Balıkçı barınaklarında yaşanan sorunlarla ilgili olarak da kiralı olan barınaklar ve sorumlu kooperatiflerin yükümlülükleri, barınaklardaki güvenlik kameralarının incelenerek daha aktif hale getirilmesi, özel teknelerin statüleri, barınaklarda bağlı bulunan sabit ama kaçak avcılık yapıldığından şüphelenilen tekneler ile ilgili neler yapılabileceği gibi konular ele alındı.