Konya Ticaret Borsasınca, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile hazırlanan "Toprağı koruyarak buğdayda verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik en uygun tarımsal üretim tekniğinin geliştirilmesi" Ar-Ge projesiyle buğdayda verim ve kalitenin arttırılması planlanıyor.
Konya Ticaret Borsasınca (KTB), Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi ile hazırlanan "Toprağı koruyarak buğdayda verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik en uygun tarımsal üretim tekniğinin geliştirilmesi" (İzli Tarım) Ar-Ge projesiyle buğdayda verim ve kalitenin arttırılması planlanıyor.
KTB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Namık Köklüsoy, TİGEM Konuklar Tarım İşletmesi Müdürlüğünde düzenlenen tanıtım programında, tarımda hem toprağın korunması hem de verim ve kalitenin arttırılması yollarının araştırıldığını ifade etti.
Bu kapsamda, SÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyeleriyle yaptıkları görüşmeler sonucunda, proje hazırladıklarını dile getiren Köklüsoy, yaklaşık 3 yıl sürecek olan projenin; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca desteklendiğini belirtti.
Türkiye'nin kurak dönemler haricinde kendine yetecek miktarda buğday üretebildiğini anlatan Köklüsoy, kaliteli buğday üretmede istikrarı yakalamak istediklerini kaydetti.
Son 20 yılda ülkeye ithalat yoluyla giren buğday miktarının 30 milyon tonu bulduğunu ifade eden Köklüsoy, buğday üretiminde istenilen kaliteyi yakalamanın Türkiye için önemli bir konu olduğunu söyledi.
Köklüsoy, “SÜ Ziraat Fakültesi öğretim elemanları ile havayı, suyu, toprağı koruyarak, buğdayda kaliteyi arttırmak için bugün tanıtımını yaptığımız proje hazırlanmıştır. Dışarıya vereceğimiz dövizle kendi üreticimizi desteklemek istiyoruz. Amacımız; doğru tarım teknikleriyle verimi ve kaliteyi arttırarak, buğday ithalatıyla dışarıya ödediğimiz paranın ülkemizde kalmasını sağlamak" dedi.
Programdan, çiftçilere İzli Tarım tekniğinin uygulaması gösterildi.