Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, genç çiftçi desteklerinden yararlanarak istiridye mantarı üretim tesisi kuran Kayserili üretici Abide Yılmaz’ın işletmesinde “1. İstiridye Mantarı Tanıtım Günleri” düzenlendi.
Haber: Kayseri İl Enformasyon Birimi
Kamera: İsmail Tolga PEKŞEN
Fotoğraf: Emine YEŞİLÖZ
Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, Kayseri İstiridye Mantarı Üreticileri Derneği ile birlikte düzenlediği “1. İstiridye Mantarı Tanıtım Günleri” üretici Abide Yılmaz’ın işletmesinde yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, genç çiftçi desteklerinden aldığı 30 bin lira ile kendi işini kuran kadın çiftçi Abide Yılmaz hobi olarak başladığı bu işten para kazanmanın mutluluğunu yaşıyor.
İstiridye Mantarı Tanıtım Günleri için düzenlene programda duygularını dile getiren Yılmaz yaptığı işin tüm bayan üreticilere örnek olmasını istiyor.
Yılmaz, “Tarım Bakanlığımızın Genç Çiftçi Projesi ile 30 bin lira destek alarak hobi olarak ürettiğim istiridye mantarını ticari olarak üretme imkânı buldum. Bunun tüm bayan üreticilere de örnek olmasını istiyorum. Yeter ki isteyin başaramayacağınız hiç bir şey yok. Bugün burada her köşesinde kendi el emeğimiz olan bir üretim alanı göreceksiniz. Katkı sağlayan herkese teşekkür ederim.” dedi.
Kayseri İstiridye Mantarı Üreticileri Derneği Başkan Vekili İsmail Yılmaz da konuşmasında il genelinde 40 istiridye mantarı üreticisi olduğunu belirterek hedeflerinden bahsetti.
İsmail Yılmaz “Alternatif tarım arayışları içerisinde istiridye mantar üretimini kendimize şiar edindik. Devletimizim bize göstermiş olduğu büyük kolaylıklar, Tarım İl Müdürümüz ve personelinin büyük destekleri ile karşınıza çıkıp ‘Biz bu mantarı Kayseri’de ürettik’ diyebiliyoruz. İstiridye mantarında 4 yıllık bir geçmişi olan Kayseri’de 40’ın üzerinde bir üreticiye sahibiz. Hedeflerimiz oldukça farklıdır. Misyonumuz, Kayseri’nin İç Anadolu Bölgesi’nin lokomotifi hale getirmektir. Bunu da yalnız başaramıyoruz” ifadelerini kullandı.
Melikgazi Belediye Başkanı Memduh BÜYÜKKILIÇ da yaptığı konuşmada mantar kültürünün oluşması gerektiğini söyleyerek, “İnsanların hem protein ihtiyacını karşılayıp hem de sağlıklı olarak beslenmesini ön gören böyle bir yaklaşıma destek vermemiz lazım. Zaten hükümetimizin ve Tarım Bakanlığımızın destekleri de bunu çağrıştırıyor. Üretmek çok güzel bir duygudur. Bunu ürettiğiniz zaman onun keyfi bambaşka olur. Bizlerde belediye olarak sizlere her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
İstiridye mantarı üretimi, kültür mantarına alternatif olarak hızla yetiştiriciliği artan bir sektör haline geldiğine vurgu yapan Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ayhan Temiz, üreticilere destek vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Temiz, “İlimizde istiridye mantarı yetiştiriciliği Genç Çiftçi Projesi ile Bakanlığımız tarafından 2015 yılında 2 üretici ile başlayıp, 2016 yılında 20 üreticiye yükselmiştir. 2017 yılı itibari ile 30 üretici ile üretimler devam etmektedir. Toplam 500 ton kapasiteli işletmelerde 3 flaşta yaklaşık 150 ton üretim gerçekleşebilmektedir. Üretimin devamlılığı göz önünde bulundurulduğunda ilimizde yılda yaklaşık 600 ton istiridye mantarı üretimi yapılması hedeflenmektedir. İstiridye mantarı üretimi, kültür mantarına alternatif olarak hızla yetiştiriciliği artan bir sektör haline gelmektedir. İstiridye mantarı, kültür mantarına istinaden çevre koşulları bakımından daha az seçici, hastalık zararlarına dayanımı yüksek ve besin değeri yüksek bir ürün olması dolayısıyla ön plana çıkmaktadır.” dedi.
kayseri
istiridye mantarı
tanıtım
genç çiftçi
destek