Isparta’nın Aksu İlçesi, yayla çileğinin merkezi haline geldi. Tadı ve aromasıyla diğer çileklerden faklı olan yayla çileği bölge üreticisi için de önemli bir ürün. Tarım ve Orman Müdürlüğü çilek yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilere her türlü desteği veriyor.
Haber: İrfan ÖNER - Isparta İl Enformasyon
Kamera - Kurgu: Alper ÖZTÜRK
Isparta’nın yaylaları çilekle şenlendi, rekolte üreticiyi sevindirdi.
Yayla çileği tadı ve aromasıyla eşsiz bir ürün. Isparta’nın Aksu İlçesi, yüksek rakımı ve iklim yapısıyla yayla çileği yetiştiriciliğinin merkezi haline geldi.
Çilek yetiştiriciliği ilçedeki çok sayıda çiftçi için önemli bir kazanç kapısı. Emekli olduktan sonra yaylaya yerleşip çilek yetiştirmeye başlayan Mehmet Vehbi Çankaya da onlardan biri.
Çilek yetiştirmeye başladıktan sonra şehirdeki yaşantısını da geride bırakıp yaylada yaşamaya başlayan Çankaya, birkaç fideyle başladığı yetiştiriciliğe yeni teknikler öğrenerek ve kendini geliştirerek devam ediyor.
Bu konuda İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinin kendisine çok destek olduğunu da vurgulayan girişimci çiftçi yaşadığı süreci şöyle anlattı; “Çilek üretimine 2016 yılı Mayıs ayında fidelerini alıp dikimlerini yaparak başladık. Tarım İlçe Müdürlüğü bir arkadaş görevlendirdi onun tavsiyelerine doğrultusunda yapılması gereken diğer işleri tamamladık. Fideleri ilk diktikten yaklaşık 2,5-3 ay sonra ilk ürünleri almaya başladık. Kasım ayına kadar kar yağana kadar ürün almaya devam ettik. Burada insanlar halen babadan deden kalma yöntemlerle çiftçilik yapmaya devam ediyorlar. Ben burada yeni teknikler yeni yöntemler uygulamak için Tarım İlçe Müdürünü çok rahatsız ettim ama O bu durumdan mutlu oldu. Çünkü bu işi bu memlekete bir şeyler kazandırmak için yaptım.
Aksu İlçesinde genel olarak Albion diğer adı ile Yediveren diye anılan çilek çeşidi yetiştiriliyor. Aksu Çileğinin özelliği gecelerin soğuk ve gündüzlerin sıcak olması ve aradaki ısı farkından dolayı aroması yüksek olması. Böylece kalsiyum verilmeden de o tat ve kalite yakalanıyor. Çilek tıpkı bir çocuk gibi. İlgisi bakımı bir çocuğa bakar onu büyütür gibi.”
Ürettiği yayla çileklerini pazarlamakta da sıkıntı çekmediğini belirten Mehmet Vehbi Çankaya, “Çilekte pazar pek sorunum yok, daha önce esnaftım girişimci birisiyimdir. Isparta Merkez de bulunan birkaç manava ürettiğim çileği gönderiyorum. Diğer üretici arkadaşlarım ise hem kendileri pazarlıyor hem de toptan alım yapan tüccarlara toptan teslim ediyorlar. Aksu’da Kasım sonuna kadar çilek yetiştirmek açık alanda pek mümkün olmuyor ama tül ile kapatılan tüneller yapıldı ve o tünellerde aralık ayının ortalarına kadar hasat edilebiliyor.” ifadelerini kullandı.
Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ayhan Gençtürk de yayla çileği üreterek ekonomiye katkı sağlayan çiftçilerin her zaman yanında olduklarını dile getirdi.
ısparta
yayla çileği
aksu
tarım ve orman
destek