Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, doğa ve fotoğraf tutkunlarının uğrak mekanı haline geldi.
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin gerçekleştirildiği Isparta, son yıllarda artan yetiştirme alanları ve miktarı ile lavanta üretiminin de üssü oldu.
Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde lavantanın üretim yolcuğu, 1970'li yıllarda gül bahçelerinin yanlarına lavanta dikilmesiyle başlandı.
Ürünün dikim ile yetiştirilmesinin kolay ve üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle boş arazilere ekilmeye başlanan lavanta, aradan geçen yıllarda 2 bin 500 dekarlık üretim alanına ulaşarak, Kuyucak'ı hasat zamanı öncesi adeta "mor" renge boyar hale geldi.
Başlangıçta sadece Kuyucak ve çevre köy sakinlerinin haberdar olduğu lavanta bahçelerinin eşsiz manzarasına Türkiye'den hatta ABD ve Meksika'dan gelen binlerce insan şahit oluyor. Doğa ve fotoğraf tutkunlarının uğrak mekanı haline gelen köyde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Anadolu Efes iş birliğinde yürütülen Gelecek Turizmde Proje çağrısı kapsamında hazırlanan "Lavanta Kokulu Köy Projesi" ile turizmin sürdürülebilir hale getirilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında tamamı kadınlardan oluşan bir kooperatifin kurulduğu köy, kadınların evleri turistlerin konaklayabileceği birer pansiyon hale getirmesiyle ziyaretçi sayısını geçen yıla göre 5'e katladı.
20 bin ziyaretçi
Geçen sene 3 bin turistin ziyaret ettiği 251 nüfuslu Kuyucak köyü, bu yıl nüfusunun 80 katı olan 20 bin ziyaretçiyi ağırlar hale geldi.
Yapılacak yeni çalışmalarla ziyaretçi sayısını arttırmayı hedefleyen köyde, temmuz ayının ortalarına doğru başlayan "lavanta mevsimi" köylülerin ürün hasadıyla sona erdi.
Yörede 2013'te 98 ton, 2014'te 240 ton, geçen yıl da 297 ton yaş çiçek elde edilen lavantada, bu yıl 300 ton yaş çiçeğin üretilmesi hedefleniyor.
Kuyucak köyü muhtarı Mehmet Aydemir yaptığı açıklamada, 40 yıldır lavanta üretiminin yapıldığı köyün, lavanta bahçeleri ile son yıllarda tanınır hale geldiğini söyledi.
Lavanta üretim alanlarının ve miktarının gün geçtikte arttığı köyün ziyaretçilere lavanta mevsiminde çok güzel manzaralar sunduğunu anlatan Aydemir, son yıllarda lavanta bahçelerini görmek isteyenlerin hatırı sayılır şekilde arttığını vurguladı.
Çeşitli projelerle ziyaretçilerin köyde kalış sürelerinin uzatmak için çalışmalar yaptığını yaptıklarını ifade eden Aydemir, bu amaçla bazı kadınların evlerini pansiyona çevirerek ziyaretçilerin kullanımına açtığını dile getirdi.
Aydemir, Ziyaretçilere başta lavanta olmak üzere, lavantadan yapılmış ürün ve hediye eşyalar sunduklarını aktararak, ziyaretçilerin tamamına yakınının köyden tekrar geleceğini söyleyerek ayrıldığını ifade etti.
Bu yılki sezonun artık sona erdiğini, bu yıl 20 bin kişinin köyü ziyaret ettiğini dile getiren Aydemir, gelecek yıl için 40 bin ziyaretçiyi hedeflediklerini sözlerine ekledi