“İnsanımız tarıma ve ormana kıymet veriyor”

18 September Wednesday, 2024
Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, 14. Uluslararası Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışmasının jüri toplantısına ev sahipliği yaptı. Önce titiz bir elemeyle fotoğrafları değerlendiren jüri üyeleri yarışma sürecini de Tarım TV’yle paylaştı.
“İnsanımız tarıma ve ormana kıymet veriyor”
Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Tolga URUN
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI


Binlerce fotoğraf, saatler süren eleme heyecanı…

14. Uluslararası Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışmasının belki de en önemli aşaması geride kaldı. Jüri değerlendirme toplantısını tamamladı. Fotoğraf dünyasının, akademik hayatın ve medya sektörünün temsilcileri jüri toplantısında yaşananları, yarışmayı ve fotoğrafları Tarım TV’ye değerlendirdi.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, fotoğraf yarışmasına olan ilgiyi; “İnsanımız sanata, tarıma ve ormana kıymet veriyor. Bakanlığımızın çalışma alanları hayati öneme haiz. Biz bu alanlara gençlerimizi çekmeye çalışıyoruz. Bunu yapmak için de sanatı bir araç olarak kullanmak istiyoruz. Çünkü sanatçı duyarlılığına sahip insanlardan oluşan bir toplumda bugün şikayet ettiğimiz pek çok şeyin olmayacağını biliyoruz. Tarım Orman ve İnsan fotoğraf yarışmasıyla ülkemizi, milletimizi geleceğe hazırlamak istiyoruz.” sözleriyle özetledi.

Yarışmanın uluslararası platforma açılmasında büyük emeği olan Fotoğraf Sanatçısı Reha Bilir, yarışma sürecinde yoğun bir emek olduğunu söyleyerek; “Bugün çok hoş, renkli, enerjik bir jüri toplantımız oluyor. 13 yıldır ulusal yapılan yarışma bu yıl ilk defa uluslararası yapıldı. Çok güzel, çok değerli fotoğraflar var. Çok başarılı fotoğraflar var. Özellikle yurtdışından gelen fotoğraflarda tarım, orman ve insan ilişkisini anlatan güzel fotoğraflar var. Çok güzel bir sergi çıkacağına inanıyorum. Çom güzel bir sonuç elde edeceğimize inanıyorum.” dedi.

Fotoğraf dünyasının duayeni Coşkun Aral, gençlerin ilgisini çeken bir organizasyon olduğunu belirterek; “Gençliğin tarımla ve ormanlarla tanışması lazım. Benim için bu yarışmanın başlangıcındaki amacı tanışmanın ilk adımı olması. Fotoğraf evrensel bir dile dönüştü. Hep yerelden değerlendirdiğimiz bir bakışı bu sene evrenselle de buluşturduk. Hem dünyadan fotoğrafçıların bizim coğrafyada yaşananları bilmeleri hem de bizlerin başka ülkelerin değerleriyse kıyaslama yapmamıza fırsat veriyor.” ifadelerini kullandı.

Yarışmanın ilk gününden itibaren jüride yer alan Perihan Yücel, bu yıl yarışmanın hem jürisiyle hem de katılımcı sayısıyla çok iyi bir noktaya taşındığını vurguladı. Yücel şöyle devam etti: “Bence Türkiye’nin en prestijli yarışması. Bu prestijin getirdiği bir bilinirlik de var. Dolayısıyla yurt dışından katılım hayli fazla. Önümüzdeki sene daha da fazla olacak diye düşünüyoruz. Biz aslında bu yarışmadan ziyade Türkiye’de tarımın geldiği noktaya şahitlik ediyoruz. Jüri üyelerinin çoğalması, profesyonel kişilerin burada olması ayrıca akademisyenlerin olması daha da zenginleştiriyor. Mehmet hocayla ben galiba bir hafızası kaldık yarışmanın Buna şahit olmak çok güzel. Hem sizlere, Bakanlığın bütün temsilcilerine, görülenlere görünmeyenlere, çünkü çok büyük bir emek var burada. Herkese çok teşekkür ederim. Bunun parçası olmaktan çok mutluluk duyuyorum.”

Tecrübesiyle yarışmaya ilk günden itibaren önemli katkılarda bulunan Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Arslan Güven de, Tarım Orman ve İnsan fotoğraflarının arşiv değerine dikkat çekerek; “Kesinlikle en başarılı, en verimli, sonuçlarıyla topluma katkı koyan aynı zamanda da tarım arşivimizin oluşmasına, ciddi bir arşivin oluşmasına, katkı koyan bir yarışma. Kataloğu var albümü var, sergileri tekrarlanıyor, ödülleri zamanında veriliyor, ilgi görüyor, kataloglar bütün kütüphanelere giriyor. Ben yurt dışına da gönderiyorum. Üniversitede öğrencilerime de dağıtıyorum.”

DenizBank Tarım Bankacılığı Pazarlama Grup Müdürü Canan Aytekin yıllar süren işbirliğinin önemini şöyle değerlendirdi: “Geçen yıl biz uluslararası kategoriyi açmayı düşündüğümüzde biraz endişelenmiştik aslında ‘katılımı nasıl duyuracağız nasıl olacak’ diye. Açıkçası bunu beklemiyordum. 35 ülkeden çok ciddi bir katılım var, çok güzel fotoğraflar var  seçmekte zorlandığımız. Jüri üyelerimizle birlikte bir adım üste taşındı. Çok daha başka bir noktaya da gidecek. Tarım Bakanlığı, özellikle Bülent başkana çok teşekkür ediyorum. Çok önemsiyor. DenizBank olarak biz de çok önemsiyoruz. Yaptığımız en iyi işlerden bir tanesi gerçekten. Çünkü biliyoruz ki sanata dokunan insanlar iyi insanlardır. Biz de iyi insanların olduğu bir toplumda yaşamak istiyoruz. Geleceği onlara bırakmak istiyoruz.”

Jürinin yeni üyelerinden Prof. Dr. Işık Sezer, fotoğrafların farklı mekanlarda sergilenmesinin farkındalık yaratmak açısından değerli olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Sezer; “Doğaya sanat alanından bakmak, sanat gözüyle bakmak, çiftçinin emeğini görmek, bunu güncellemek, yapılan yaşanan değişimlerin kayda geçirilmesi yarışma sayesinde hem bir arşiv değeri taşıyor hem de gelecek nesillere bir yol göstermeyi bir referans olma özelliği taşıdığı için son derece önemli.” şeklinde konuştu.

Fotoğrafları kategorilerine göre gözlemleyen Fotoğraf Sanatçısı Sabri Savcı katılımcılara şu tavsiyelerde bulundu: “Zor olan bir şey yapmaya çalışıyoruz. Çok değerli işlerin arasında amaca uygun en ideal fotoğrafı seçmek gibi zor bir misyonu yerine getirmeye çalışıyoruz.  Gerçekten iyi fotoğraflar gelmiş. Öğrencilerden de, yurt dışından da iyi fotoğraflar gelmiş. Öğrenciler biraz daha dikkat edip çekerlerse daha iyi olacak. Tarım Bakanlığının çalışanlarından çok iyi fotoğraflar gelmiş.”

Jürinin akademisyen üyelerinden Prof. Dr. Ozan Bilgiseren, fotoğrafların tarım ve doğanın en özel yönlerini yansıttığını dile getirerek; “Ülkenin üretimi ve istihdamın başka alanlara kayması için iyi bir yol olabilir. Bu büyük bir yelpazeyi gösteriyor. Çok farklı alanlarda üretimler var. Biz de bu sayede ülkeyi tanıyoruz. Hatta hevesleniyoruz çekim yapmak için. Ödüller de çok kıymetli ödüller.” dedi.

Yarışmaya katılan fotoğrafların kalitesinin dikkat çekici olduğunu söyleyen Anadolu Ajansı Görsel Haberler Direktörü Fırat Yurdakul ise; “Tarım sadece ülkemizin konusu değil. Tüm insanlığın konusu. Pek çok yarışmada jüri üyeliği yapıyoruz. Ben bu yarışmanın fotoğraf kalitesini ve içerdiği konuları çok doğru buluyorum. İnsana dair, insan hayatına dair, dünyamıza dair hepimizi ilgilendiren çok önemli konulara dair fotoğraf başlıkları var.” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf Eğitmeni Serkan Turaç, yarışmanın benzer organizasyonlara örnek olduğunu kaydetti. Turaç, “Bu yarışma sayesinde de gençlerin tarıma olan ilgisi, hayvancılığa olan ilgisi, geleceğin tarımda olduğunu anlatmamız bu yarışmayı çok değerli kılıyor.”

14. Uluslararası Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışmasının sonuçları önümüzdeki günlerde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklamasıyla duyurulacak.
14. tarım orman ve insan uluslararası fotoğraf yarışma jüri tarım ve orman