İlk yerli karanfil ihraç yolunda

16 May Thursday, 2019
Türkiye'de geliştirilen ilk yerli karanfil "Likya Kaya" dünya pazarına açılmaya hazırlanıyor. Tescilli yerli karanfilin 36 ülkeye ihraç edilmesi hedefleniyor.
İlk yerli karanfil ihraç yolunda Yerli ve milli çiçek üretimini sağlamak amacıyla Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün geliştirdiği karanfil, dünya pazarındaki yerini almaya hazırlanıyor.
Türkiye yıllık 400 milyon dal karanfil ihracatı yapıyor.
İlk yerli karanfil olarak tescil alan “Likya Kaya” da 36 ülkeye ihraç edilerek bu pazardaki yerini alacak.
BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, geçen yıl Türkiye'de ilk defa yerli ve milli karanfil çeşidini tescillendirdiklerini hatırlatarak, çeşidi özel sektöre devrettiklerini söyledi.
İhale açarak, Likya Kaya karanfilini 7 firmanın kurduğu çiçek firmasına 5 yıllığına devrettiklerini belirten Ünlü, firmanın Türk markasını dış pazara ulaştıracağını ifade etti.
"Artık Türkiye'nin yerli ve milli karanfili, dünyanın farklı coğrafyalarına ihraç edilecek. İlk olması nedeniyle önemli. Karanfilde materyal olarak dışa bağımlığımız var. İnşallah bunu, bu süreçte kırarak ülkemize katma değer yaratan ürünler kazandırarak, döviz kaybının önlenmesine katkı sağlarız." diyen Ünlü, 5 yıllık ihale bedelinin 15 bin 600 lira olduğunu bildirdi.
Tescilli karanfili satın alan firmanın yönetim kurulu başkan yardımcısı Ömer Gündeşlioğlu da Avrupa ülkelerinin tamamına, Balkanlara, Rusya ve Japonya'ya kadar birçok ülkeye karanfil ihraç ettiklerini vurguladı.
Türkiye'nin ilk yerli ve milli karanfilini satın almaktan mutluluk duyduklarını belirten Gündeşlioğlu, "Özlemini duyduğumuz bir eksikliğimizi gideriyoruz. Bu çeşidin yaygınlaşacağına inanıyorum. 'Bizim de tescilli çeşidimiz var' diyerek iftiharla pazarlamak istiyoruz." dedi.
Mevcut karanfil üretimi için anaçlarını Hollanda, İsrail, Almanya, İtalya'dan aldıklarını dile getiren Gündeşlioğlu, yeni çeşitle önemli bir eksikliği gidereceklerini söyledi.
Dünya pazarında Türkiye'nin yerli karanfilinin yerini alacağını bildiren Gündeşlioğlu, şunları kaydetti:
"Hollanda, Almanya, İngiltere, Rusya ve Japonya başta olmak üzere 36 ülkeye ihraç etmeyi hedefliyoruz. Artık dünya pazarında Türkiye'nin yerli ve milli karanfili yerini alacak."
Karanfil çeşidini geliştiren ziraat mühendisi Ayşe Kaya ise ıslah çalışmalarına 2012'de başladıklarını ve bunun Türkiye'de kesme çiçek alanında yapılan ilk çalışma olduğunu hatırlattı.
 
Doğal türleri ve ticari çeşitliği toplayarak, geniş bir gen havuzu oluşturduklarını belirten Kaya, 12 bin genotip elde ettiklerini aktardı.
Pazarın önemsediği kriterleri göz önüne alarak, seçimleri yaptıklarına işaret eden Kaya, "Tamamen ithalat yoluyla dıştan karşılanan materyal bağımlığını bir nebze olsun gidermeye çalışıyoruz." dedi.
 
 
antalya batem yerli karanfil tescil ihracat