Hasat öncesi ve sonrası toprak işlemesi yapılmadan direkt anız üzerine ekim yöntemi olan Toprak İşlemesiz Ekim Ankarada yaygınlaşıyor.
Özel ekim makineleri ile sap ve samanın üzerine ekim yöntemi olan ve tarlayı sürmeden mibzerlerle toprağı tohumla buluşturan toprak işlemesiz ekim çalışmaları 2009 yılında 158 dekar alanda iken 2012 yılında 2.547 dekar alana ulaştı.
Şereflikoçhisar'da hasat sonrası toprakta anız ve bitki artıklarını bırakarak, güneş ve rüzgâr etkisiyle nemin kaybolmasını engelleyen, gölge tavına ekim yapılmasını sağlayan, mazot ve zamandan tasarruf sağlayan bu yöntemle ekim yapılan bir tarlada tanıtım çalışması gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk, İl Müdürü Muhsin Temel, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Halil İbrahim Balıkçı, çevre il ve ilçelerin ziraat odası başkanları ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürleri ile çiftçiler katıldı.
İl Müdürü Muhsin Temel yaptığı konuşmada 5 milyon insanı doyuran ve diğer illere tarımsal ürün gönderen Ankara'nın ciddi bir tarım potansiyeli olduğunu vurgulayarak tarım sektörünün insanın hayatının devamını sağlayan, vazgeçilmez stratejik bir sektör olduğunu dile getirdi. Temel ayrıca, Ankara denince akla hemen tarımın geldiğini bunun ise gerek arazi büyüklüğü gerek tarımsal üretim gerekse de tarımsal ekonomi olarak Türkiye'nin ikinci büyük şehri olmasından kaynaklandığını vurguladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk ise bu örnek çalışma nedeniyle çiftçileri, İl Müdürü Muhsin Temel ve teknik personeli tebrik ederek gelişmiş ülkelerin hepsinde toprak işlemesiz tarım yapıldığını ve bu yöntemle masrafların %35 azaldığını kaydetti.
Toprak işlemesiz tarıma devam edilmesi halinde 3 yıldan sonra verimin %30 artış sağlayacağını ifade eden Şentürk, sulama ve gübrelemeden sağlanacak tasarruf ile çiftçilerimizin dünya çiftçileriyle rekabet edebilir hale geleceğini de sözlerine ekledi.
Tarlada incelemelerde bulunan heyet, anıza ekim ve normal ekim yapılmış iki tarlayı karşılaştırma imkânı da buldu. İki tarla arasında verim yönünden bir fark beklenmezken, anıza ekim yapan çiftçiler mazot masraflarının %70, toplam masraflarının ise %30 civarında daha az olduğunu söylediler.