Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesince yapılan araştırmada, ülke iç sularında bulunan endemik 100 balık türünün 70-80\'inin neslinin tükenme tehdidi alında olduğu belirlendi.
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahrettin Küçük tarafından 2 yıl süren örnekleme çalışmasında, ülke iç sularında bulunan endemik 100 balık türünün 70 ila 80'inin neslinin tükenme tehdidi alında olduğu belirlendi.
2012 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna Türkiye'de yayılış gösteren kızılkanat balıklarının isimlendirilmesi ve sorunlarının çözülmesi konulu bir proje ile ülkedeki 26 balık havzasında 2 yılı bulan bir araştırma yaptıklarını anlatan Küçük, havzalardan alınan bine yakın balığın morfolojik ve genetik açıdan incelendiğini kaydetti. Proje sonucunda bugüne kadar 9 olarak bilinen chondrostoma (kızılkanat) türünün bulunan 3 yeni tür ile 12'ye çıktığını vurgulayan Küçük, türleri henüz isimlendirmediklerini söyledi.
Türkiye iç sularında 310 olan balık türü sayısının bulunan 3 yeni türle 313'e yükseldiğini dile getiren Küçük, balık türlerinin üçte birinin de endemik olduğunu ifade etti.
Yaptıkları çalışmada endemik balıklarının bazılarının neslinin tükenme tehditi altında olduklarını belirlediklerine dikkati çeken Küçük, "Endemik balıkların 70 ila 80'i, nesli yok olma sürecine girmiş türler arasındadır. Bu türler arasında Büyük Menderes Nehri'nin üst havzasındaki yağ balığı çok dar bir alanda yaşamaktadır ve çevresel kirlenme nedeniyle yok olma sürecine girmiştir. Salda Gölü'nde yaşayan dişli sazan da kirlenmeden dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Yine aynı bölgede Burdur'un Tefenni ve Karamanlı ilçelerinde bulunan kızılkanat balığı, habitat kaybına bağlı olarak azalmış durumdadır. Bu nedenle de yakın zamanda türü yok olma tehlikesi ile karşılaşacaktır" diye konuştu.
Küçük, balıkların nesillerinin tükenmesine yol açan etkenlerin başında göllerin kirlenmesi, kuruması ve bilinçsiz avlanma olduğunu sözlerine ekledi.