Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen projeyle Honamlı keçisi ''yerli ırk'' olarak tescillendi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesindeki (MAKÜ) bilim insanlarının 2008 yılında başlattığı çalışma kapsamında Honamlı keçisinin, Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarını Koruma Ulusal Komitesi ve Evcil Hayvan Tescil Komitesi tarafından "yerli ırk" olarak tescil edildiği bildirildi.
MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saatcı, yaklaşık 7 yıl önce Honamlı keçisinin araştırılması için çalışma başlattı. Çalışma kapsamında MAKÜ Veteriner
Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Elmaz'ın yürütücülüğünü yaptığı, TÜBİTAK tarafından desteklenen "Honamlı Keçi Irkının Çeşitli Özelliklerinin Tespiti" isimli projeyle ilk defa Honamlı keçi ırkının üreme, büyüme ve morfolojik özellikleri tespit edilerek kayıt altına alındı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen projelerle Honamlı ve kıl keçilerinin saf olarak yetiştirilmesi, korunması ve verim özelliklerinin tespiti, Burdur, Antalya ve Muğla'da gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Mustafa Saatcı, yaptıkları çalışmalar sonucunda, Honamlı keçisinin Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarını Koruma Ulusal Komitesi ve Evcil Hayvan Tescil Komitesi tarafından "yerli ırk" olarak tescil
edildiğini söyledi.
Keçi ırkının büyüme, yavru ve süt verimi bakımından dünyadaki diğer ırklarla yarışabilir hale geldiğini anlattı.
Doç. Dr. Özkan Elmaz ise, Honamlı keçisiyle ilgili bugüne kadar elde ettikleri bilgilere göre kıl keçisinden anatomik, fizyolojik, üreme, yavru doğum ağırlığı, büyüme hızı ve verim özellikleriyle ciddi olarak ayrıldığını kaydetti.