Türkiye'de, 500 gram civarında olan kişi başı hindi eti tüketiminin büyük bölümünün aralık-ocak döneminde gerçekleştirildiği bildirildi.
Daha çok yılbaşı sofralarıyla özdeşleşen hindiler, yavaş yavaş pazarlarda dikkat çekmeye başladı. Türkiye'nin farklı bölgelerinde genellikle doğal ortamda yetiştirilen hindiler, şimdilerde büyükşehirlerdeki pazarlarda yerini alıyor.
Avrupa'da ortalama 12 kilogram olan hindi eti tüketimi Türkiye'de ise ortalama 500 gram civarında ve bu tüketimin de büyük bölümünün aralık-ocak döneminde gerçekleştirildiği bildirildi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Hayvansal Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (HAYMER) Müdürü Prof. Dr. Emin Özköse, hindide üretimle birlikte etinin tüketimine de ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye'de hindide üretimden ziyade tüketim sorunu bulunduğunu dile getiren Özköse, şunları kaydetti:
"Hindi tüketiminin yılın belirli zamanlarına sıkıştırılmaması gerekiyor. Hindiyi yılbaşı döneminde hatırlıyoruz. Avrupa ülkelerine bakıldığında hindi tüketimi kişi başı yaklaşık 12 kilogram. Ülkemizde ise tüm beyaz et tüketimi ancak bu rakama ulaşıyor. Hindi tüketimimiz ise sadece 500 gram civarında ve bu da özellikle sadece belirli dönemlerde oluyor. Bakıldığı zaman hindi etinin tüketimi çok az olan bir besin maddesi olduğunu görüyoruz."
Hindinin besin içeriği ve kalite açısından kırmızı ve beyaz ete göre ciddi avantajları bulunduğunu aktaran Özköse, hindi etindeki kolesterol seviyesinin uygun olduğunu ve özellikle yaşlıların tercih edebileceğini ifade etti.
Türkiye'de hindinin "ekstansif ortamda" yetiştirildiğini vurgulayan Özköse, "Ancak bunun tıpkı tavukta olduğu gibi entsantif, yani kontrollü bir ortama alınması gerekiyor. Böylece yapacağımız üretimle yılın her ayı tüketicinin önüne hindi eti koymuş olabiliriz. Bunun yanında ülkemiz hindi yetiştiriciliğine çok uygun bir ülke. Dolayısıyla bu avantajı iyi değerlendirebiliriz. Eğer iyi bir planlama yapabilirsek hindiciliğin önü açık" diye konuştu.
Özköse, hindi etinin genelde kırmızı ete karıştırılarak sucuk yapımında kullanıldığını hatırlattı.
Kahramanmaraş'ın da hindi yetiştiriciliğinde potansiyeli olan bölgelerden biri olduğunun altını çizen Özköse, üniversite olarak yaptıkları araştırmalarla katkı vermeye çalıştıklarını söyledi.
Türkoğlu ilçesinde hindi yetiştiriciliği yapan Ahmet Çolak da hindileri doğal ortamda yetiştirdiğini belirtti. Çolak, yetiştirdiği hindileri aralık ayında satışa çıkardığını ve bu dönemde yaklaşık 850 civarında hindi satmayı planladığını kaydetti.
Çoban, hindileri 60 ila 140 TL arasında satışa sunduğunu sözlerine ekledi.