Kırklareli'nde, aşırı yağışlar nedeniyle ekili mısır arazilerine giremeyen biçerdöverler, hava sıcaklığının eksi derecelere düşüp arazideki suların buz tutmasıyla yeniden hasada başladı.
Kırklareli'nde, aşırı yağışlar nedeniyle ekili mısır arazilerine giremeyen biçerdöverler, hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle yeniden hasat çalışmalarına başladı.
Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, eylül ve ekim aylarında yapılması gereken mısır hasadının, aşırı yağışlar nedeniyle ocak ayında yapılmaya başlandığını söyledi.
Hava sıcaklıklarının düşmesinin en çok mısır üreticilerini sevindirdiğini belirten Şaylan, havaların soğuması ve arazilerdeki suların buz tutmasının biçerdöverlerin çalışmasını kolaylaştırdığını vurguladı.
Bu yıl çetin kış şartları nedeniyle de mısırda rekoltenin düştüğünü ifade eden Şaylan, "Yağışların sona ermesi ve toprağın sertleşmesi ile hasat çalışmaları başladı. Daha önceden tarım arazileri yağış nedeniyle çamur oldu. Aşırı yağışlar nedeniyle biçerdöverler arazide çalışamadı. Yaklaşık 14 milyon değerindeki mısır tarlada kaldı derken hava sıcaklıklarında ciddi bir düşüş yaşandı. Toprağın sertleşmesiyle hasat çalışmaları zor da olsa başladı. Hava sıcaklıklarının bir hafta daha bu şekilde devam etmesi halinde hasat sezonu da sona ermiş olacak" dedi.
Asilbeyli köyünde çiftçilik yapan Refik Gürsoy da aşırı yağışlardan dolayı mısırlarını biçemediklerini belirtti.
Havaların soğuması ve toprağın buz tutmasıyla mısırlarını biçtirmeye çalıştıklarını anlatan Gürsoy, mısırda verim kaybı da yaşandığını kaydetti. Gürsoy, "Uzun yıllardır bu kadar yağış olmamıştı. Mısırlarımızı hasat etmekte çok geciktik. Buzlu hava çiftçinin umudu oldu" diye konuştu.
Biçerdöver operatörü Ayhan Avcı ise havanın soğuk ve yerlerin buzlu olmasına rağmen tarlalara paletli biçerdöverlerle girdiklerini söyledi.
Paletli biçim yapmanın tarlaya zarar verdiğini ifade eden Avcı, üreticilerin ürünlerini zamanında biçemediği için maddi kaybının büyük olduğunu kaydetti.