Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilerin imdadına yetişti.
Haber: Erdem BAĞCI - Kahramanmaraş İl Enformasyon Kamera: Zafer CANLI - Muhammed AKGÜN
Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Kılağlı, Budaklı ve Bahçeli mahallelerinde suyun az olması sebebiyle hayvancılıkla uğraşan üreticilerin hayvanlarını rahatça sulayamaması, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Hayvancılıkla uğraşan bölge halkının su konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamaması için yaklaşık 2 metre derinliğinde Gölet yaptıran İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, üreticilerin imdadına yetişti. 60 hayvanın su ihtiyacının karşılanabileceği bir kapasiteye sahip olan gölet yapımı tamamlanarak faaliyete geçirildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, bölgede oluşan su problemini çözmek için kurum olarak seferber olduklarını, yapılan gölet sayesinde bölge halkının hayvanlarını artık rahatça sulayabileceklerini ifade etti.
Özellikle küçükbaş hayvancılığın Kahramanmaraş için çok önemli olduğunu belirten Emiralioğlu, şunları söyledi:
“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taşra teşkilatı olarak tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için her türlü faaliyeti yürütüyoruz. Bu anlamda Kahramanmaraş’ta küçükbaş hayvancılık son derece önemli sektörlerimizden bir tanesi. Bu anlamda il genelinde değişik bölgelerde, ilçelerimizin değişik mahallelerinde mera ıslah projeleri yürütüyoruz. Kılağlı Mahallesi muhtarımız geçtiğimiz yıl bu bölgede binlerce koyunun yaylaya çıktığını ve geçmişte kullandıkları hayvan içme suyu Gölet’inin artık su tutmaz hale geldiğini bildirdi ve bu nedenle de son 4-5 yıldır özellikle Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında şehirden Belediyelerimizin yardımıyla, tankerlerle su getirerek, hayvanların içme suyu ihtiyaçları karşıladıklarını aktardı. Biz de bu noktada sıkıntıyı gelip burada tespit ettik. Çiftçilerimizle, muhtarlarımızla görüştük ve burada yapabileceklerimizi belirledikten sonra Bakanlığımızdan bu konuda ödenek talebinde bulunduk. Yapacağımız projeyi anlattık. Çünkü gölet yapımı bizim çok fazla uyguladığımız, yaptığımız bir proje değil. Bakanımız da bu konuda talebi uygun gördü ve geçtiğimiz yıl sonbaharda, bölgedeki kar sularından oluşan doğal göletteki kaçakları tespit ettik ve gölün tamamındaki altta biriken milli, kumu kaldırdık. Altına geçirimsiz 20-30 cm kil bastık ve burada biriken suyun aşağıya zemine kaçmamasını sağladık. Çalışmalarımızı Sonbahar yağışları ve kar yağışı olmadan yaptık. Sonbahar yağışlarında oluşan suyun ve aynı zamanda karların erimesiyle meydana gelecek bahar birikimini burada biriktirelim istedik. Bu noktada çalışmalar tamamlandı. Şu an çiftlerimize eylül-ekim ayına kadar yetecek şekilde su birikmiş oldu. Çünkü bu bölgeye binlerce koyun ve keçimiz geliyor ve çiftçilerimiz burada eylül ayına kadar kalıyorlar. Bu anlamda bu önemli bir çalışmaydı. Ben üreticilerimize böyle bir eksiği bize bildirdikleri için teşekkür ederim.”
7-8 Yıldır su sıkıntımız vardı
Hayvancılıkla uğraşan üretici Salih Akıllı ise “Ben 12 yaşından beri burada hayvancılıkla uğraşıyorum. Daha önceleri göletimizde su birikiyordu ve bize yetecek kadar da su kalıyordu. Sonra ise göletimiz artık su tutmaz oldu. Dolayısıyla biz de hayvanlarımızı sulayamaz olduk. Yaklaşık 7-8 yıldan beri bizim bu su sıkıntımız vardı ama İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bizi göletimize tekrar kavuşturdu. Su sıkıntısı yaşadığımız dönemlerde suyu kuyudan temin ediyorduk. Ama bu bize yetmiyordu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Şu anda 20 bin hayvan sulanıyor
Bir başka üretici Sait Demirci ise şöyle konuştu:
“Ben 30 yıldan bu yana hayvancılık işiyle uğraşıyorum ve 30 yıldır da bu bölgede hayvancılık yapıyorum. Önceleri suyumuz 9’uncu aya kadar yetiyordu. Ancak göletimiz su tutmaz olunca bizde sıkıntı yaşadık. Geçen yıl hiç suyumuz yoktu. Suyu başka yerlerden temin etmek zorunda kaldık ama tabii bu yeterli olmadı. Çünkü neredeyse 20 bin hayvan burada sulanıyor. Bu çalışma ile 60 bin hayvan sulama imkânına kavuştu. Tarım İl Müdürlüğümüzden Allah razı olsun, bize bu göleti tekrar yaparak hayvanlarımızı suya kavuşturdu.