Hayvancılık Yapılan Evlere ''Biyogaz Tesisi'' Kurma Girişimi

11 February Wednesday, 2015
Bartın Valiliği, biyogaz tesisleri kurulabilmesi amacıyla il genelindeki hayvansal atık miktarını tespit edecek.
Hayvancılık Yapılan Evlere ''Biyogaz Tesisi'' Kurma Girişimi

Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, makine mühendisi Faruk Papila’nın Gölbucağı Mahallesi’nde kurduğu biyogaz sistemini inceleyerek, çalışma hakkında bilgi aldı ve hayvan dışkısından elde edilen gazı ateşledi.

Azizoğlu,  60 milyar dolarlık ithalatla ülkenin en önemli sorunlarından birinin enerji olduğunu söyleyerek, enerji ihtiyacının en azından yarısının ülkedeki kaynaklarla karşılanması halinde 30 milyar doların yatırıma dönüştürülebileceğini vurguladı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesinde çalışan Faruk Papila da ilk 2006’da arazisindeki binada "Papila 1" ve "Papila 2" adını verdiği biyogaz sistemini kurduğunu, hayvan dışkısından gaz üretmeyi başararak, ısınma ve aydınlatmada kullanılmak üzere depolamaya başladığını söyledi.

Sistemle 10 büyükbaş hayvanı olan kişinin, günde 20 metreküp gaz üretebileceğini, bunun yanında tarımda verimi arttıran zenginleştirilmiş organik sıvı gübre üretimine de imkan sağlandığını ifade etti.

Papila, Türkiye’de biyogaz tesislerinin çoğalmasıyla üreticilerin gaza para vermeyeceğini ve üreticilerin tarlasında organik sıvı gübre kullanarak verimini arttırabileceğini sözlerine ekledi.