Besiciler küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını bayrama hazırlıyor. Büyük kentlerde de hayvan pazarları kurulmaya başladı. Kurban Bayramı yaklaşırken gündeme gelen hayvan sayısı yeterli mi sorusuna yanıt Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği’nden geldi. Birlik Başkanı Bülent Tunç, yeteri kadar kurbanlık hayvan bulunduğunu ve arz sıkıntısı yaşanmayacağını belirtti. Fiyatların da vatandaşın bütçesini zorlamayacak seviyede olması bekleniyor.
Çiftliklerde özenle bakılan kurbanlık hayvanlar görücüye çıkmaya hazırlanıyor.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, ülkede yeteri kadar kurbanlık hayvan bulunduğunu ve Kurban Bayramı'nda arz sıkıntısı yaşanmayacağını belirtti.
Tunç, üreticilerin elinde yaklaşık 1 milyon 500 bin büyükbaş ve 3 milyon civarında küçükbaş kurbanlık olduğunu söyledi.
Üreticilerin aylar öncesinden hazırlıklarını yapmaya başladığını ifade eden Tunç, "Yeteri kadar kurbanlık hayvan bulunuyor, vatandaşların kurbanlık bulmasında herhangi bir sorun olmayacak." dedi.
Tunç, küçükbaş kurbanlık fiyatlarının 5 bin lira ile 15 bin lira arasında olduğunu belirterek, "Kurbanlık hayvanların fiyatı bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Büyükbaş hayvanın canlı kilogram fiyatı da 150 - 160 lira arasında değişiyor." diye konuştu.
"Üretici önünü görürse üretmekten vazgeçmez"
Üreticilerin ana maliyetlerinden birisinin yem olduğunu anımsatan Tunç, yem fiyatlarının da gübre ve mazot gibi maliyetlere bağlı olduğunu anlattı.
Tunç, tarım sektörünün üretime devam etmesinin hayvancılığı da olumlu etkilediğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Tarımsal üretim azalırsa yem bulmakta sıkıntı yaşarız. Üreticiler maliyetlerin değişkenlik göstermesinden çok etkileniyor. Yeni dönemde Tarım ve Orman Bakanlığının sektöre eylem planı çizmesi tarım ve hayvancılık için çok iyi olacaktır. Bu konuda üzerimize düşen bir şey varsa yapmaya hazırız. Şu an üreticilerin sayısında azalma eğilimi var. Üretici eylem planlarıyla önünü görürse üretmekten vazgeçmez."
"Kurban pazar yerlerinde kira denetimi yapılmalı"
Tunç, hayvan pazarlarına ulaşım ve yer kiralama maliyetlerinin de kurbanlık fiyatlarını etkilediğine dikkati çekerek, "Belediyelerin kiraya vermesi gereken hayvan pazarlarını ikinci, üçüncü şahısların kiraladığını görüyoruz. Hem üretici hem tüketici mağdur oluyor. Kurban pazar yerlerinde kira denetimi yapılmalı." diye konuştu.
Öte yandan Tunç, yetkililer tarafından kurban pazarlarında gerekli kontrollerin yapıldığını belirterek, vatandaşların kurban pazarlarındaki hayvan yetiştiricilerinden güvenle alışveriş yapabileceklerini belirtti.
Kurbanlık fiyatlarına ilişkin bir açıklama da Kayseri Ticaret Borsası’ndan yapıldı
Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, kurbanlık tavsiye fiyatlarını açıkladı.
Bağlamış, Kayseri Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda gazetecilere, Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Veterinerler Odası ve Kasaplar Odası ile komisyon oluşturarak Kurban Bayramı öncesi kurbanlık tavsiye fiyatlarını belirlediklerini ifade etti.
Yaptıkları istişarelerde, canlı kilogram fiyatını erkek büyükbaşta 150 lira, erkek küçükbaşta 125 lira, damızlık vasfını yitirmiş dişi büyükbaşta 140 lira, dişi küçükbaş koyunda 100 lira olarak belirlediklerini anlatan Bağlamış, vakıf, dernek, yardım kuruluşları için erkek büyükbaş 135 lira, damızlık vasfını yitirmiş dişi büyükbaşta 125 lira olarak belirlendiği dile getirdi.
Bağlamış, kesim ücretinin büyükbaşta 2 bin 500 lira, küçükbaşta 500 lira, büyükbaş parçalama, paylama fiyatının 2 bin lira, küçükbaşın 500 lira, 1 kilogram kıyma çekim ücretinin de 8 lira olarak belirlendiğini kaydetti.
Kentte yeteri kadar küçükbaş ve büyükbaş hayvan bulunduğunu vurgulayan Bağlamış, vatandaşları bayram öncesi yapılan spekülasyonlara kesinlikle inanmamaları konusunda uyardı.
Bağlamış, vatandaşların kurbanlık hayvan alırken dikkat etmelerini gereken hususları da şöyle sıraladı:
"Vatandaşlarımız belediyelerimiz tarafından kurulan kurban pazarlarından veya besi çiftliklerinden gönül rahatlığıyla kurbanlıklarını alabilir. Küpesi olmayan hayvanları almamalarını konusunda dikkatli olmalarını özellikle rica ediyorum. Veteriner sağlık raporu olmayan, çok zayıf olan, gebe veya yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya akıntısı bulunan, uzuvları eksik hayvanlar satın alınmamalıdır. Hayvan kesiminde ise Tarım ve Orman Bakanlığından ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya belediyelerimizce belirlenen geçici kesim yerleri ile besi çiftlikleri tercih edilmeli. Et çekimini ise Kurban Bayramı'nda ortaya çıkan seyyar olarak tabir ettiğimiz kişilere değil de hijyen kurallarına her zaman itina gösteren kasaplarda ve marketlerde yaptırmalarını önemle rica ediyorum."
Birçok kentte hayvan pazarları kurulmaya başlandı. Hayvan sevkiyatının da önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor.
kurbanlık
hayvancılık
büyükbaş
küçükbaş
besicilik
kurban bayramı
fiyat
tüketbir
tarım