Hatay'da hasat sezonunun başlamasıyla çamurlu tarlalardan toplanan havuçlar, birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Hatay'da havuçlar, Kırıkhan ilçesinde sabah erken saatlerde toplanmaya başlıyor. Erkekler, çamurlu tarlalarda havuçları kökünden çıkarmaya yarayan ucu sivri uzun saplı aletlerle söküm işlemini gerçekleştirirken kadınlar da ürünlerin saplarını koparıp çuvallara istifliyor. Ardından araçlara yüklenen havuçlar, yıkama bölümüne götürülüyor. Çamurdan arındırılan havuçlar, paketlemeye hazır hale getiriliyor.
Paketleme sürecinin ardından havuçlar, yurt içinin yanı sıra başta Suriye, Irak, İran, Bulgaristan, Romanya ve Rusya olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor.
Kırıkhan Ziraat Odası Başkanı Hasan Bilgili, ilçedeki tarım arazilerinin yüzde 10'una havuç ekildiğini söyledi.
Havuç hasadının kısa süre önce başladığını ve mayısa kadar süreceğini kaydeden Bilgili, şöyle devam etti:
"Kırıkhan havucu çok lezzetli, şeker oranı ve aromasıyla çok fazla tercih ediliyor, bir çok ülkeye ihraç ediliyor. Piyasada zaten nereye giderse gitsin 'Kırıkhan havucu' denilince vatandaşlar daha çok istiyor. Biz de marka olmak istiyoruz. Geçen yıl kuraklık olduğu için beklentimiz düşük çıktı, dönüm başına ortalama 3 tondu, bu yıl ise dönüm başına 5 ton olmasını bekliyoruz. Kış yağışlı geçer ve havalar böyle güzel giderse verimimiz de yüksek olacaktır. Fiyatlarımız bu sene iyi. Geçen yıl üçüncü aydan sonra fiyatlar çok taban yaptı, 30 kuruşa kadar düştü. O da kendini kurtarmıyordu. Şu an fiyatlar 80, 90 kuruş arasında seyrediyor. Havuç üreticisi gayet memnun."
Bilgili, yetiştirilen ürünlerin yurt içi ve yurt dışı piyasada büyük talep gördüğünü belirterek, "Ortalama 100 bin ton havuç çıkıyor. En az 20 bin tonu dışarıya gidiyor." dedi.
Havuç üreticisi Ali Bahur da, 20 yıldır havuç üretimi yaptığını ve bu sene bin 700 dönüm alanda ürün yetiştirdiğini aktardı.
Hasadın güzel başladığını dile getiren Bahur, geçen seneye göre bu yıl beklentisinin yüksek olduğunu belirtti.
havuç
hasat
ihracat
üretim
paketleme