Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Hatay'da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı'nın üçüncüsü gerçekleştirildi.
Haber: Gülşen YILDIZ- Kamera: Altay TÜRÜNG
Sektör paydaşlarının bir araya geldiği çalıştay 6-7 Eylül tarihleri arasında Anemon otelde yapıldı.
Çalıştay açılışına Hatay Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire BaşkanıMehmet Ali Olgun, İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Bakanlıklardan temsilciler, üniversiteler, araştırma enstitüler ve özel sektör temsilcileri katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun da Türkiye ekonomisi ve sosyal yapısında en önemli sektörlerin başında gelen tarımın, yapısal değişim ve dönüşüm çalışmalarıyla ekonomiye önemli katkılar sağlayan sektöre dönüştüğünü söyledi.
Türkiye'nin, bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşviklerle çok sayıda tarım ürününde dünya liderliğini sürdürdüğünü vurgulayan Olgun, bitkisel üretiminde toplam değerinde arttığını kaydetti.
Hatay tarım sektörünün son yıllarda birçok başarıya imza attığını ifade eden Olgun, dünya piyasalarının istediği kalite ve miktarda güvenilir tıbbi ve aromatik bitki üretiminin artırılması için bakanlıkça yeni destekleme politikası uygulanması başlatıldığını anımsattı. Olgun, bu çalıştaydaki amaçlarının tibbi ve aromatik bitkileri kültürel tedbirlerle daha geniş alanlara yaymak olduğunu vurguladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Hatay İl Müdürü Aydın Tüfekçi, yüzyıllardır ekonominin temel kaynaklarından biri olan tarım sektörünün bölgedeki öneminin her geçen gün artığını belirtti.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin geçmişten bu yana insan sağlığının korunması ve hastalıkların iyileştirilmesine yardımcı olduğunu ifade eden Tüfekçi, kişisel bakım ve hijyen ürünleri olarak da günümüzde önemini koruduğunu aktardı.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Peker, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayının üçüncüsünün Hatay’da yapılıyor olmasının çok doğru bir karar olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Peker, tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden zengin olan ülkemizin değişik bölgelerde, değişik endüstrilerin kurulması yoluyla ülke genelinde bunun değer zincirinin de yönetilmesinin de mümkün olduğunu kaydetti.
Üretici Mehmet Kahraman ise, yıllardan beri safran ürettiğini belirterek, bu tür çalışmaların tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimini arttırabileceğini ifade etti.
Konuşmaların ardından Konya, Bursa, Antalya, Niğde ve Kahramanmaraş'taki üniversitelerden gelen akademisyenler, çeşitli konularda sunum yaptı.