Hangi yem faydalı derdine son

03 August Friday, 2018
Besicileri hayvanları yetiştirirken yediği yemin hayvana ne kadar fayda vereceğini düşünmesi artık gerekmeyecek. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce yürütülen çalışmada, büyükbaş hayvanların işkembesine yerleştirilen kablosuz sensörlerle, yedikleri yemlerin hayvanlarda oluşturduğu etkiler artık tespit edilebiliyor.
Hangi yem faydalı derdine son Hangi yem daha fazla verimli, yem ne kadar faydalı? Bu tip sorular besicilerin hayvanlarını yetiştirirken akıllarına gelen önemli sorulardan. Ancak Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce yürütülen çalışmada, büyükbaş hayvanların işkembesine yerleştirilen kablosuz sensörlerle, yedikleri yemlerin hayvanlarda oluşturduğu etkiler artık tespit edilebiliyor.

“Daha sağlıklı, daha verimli”

Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Kılıç öncülüğünde yürütülen proje ile büyükbaş besi ve süt hayvanlarının daha sağlıklı ve verimli yetiştirilmesi amaçlanıyor. Kılıç "Proje kapsamında farklı alanlarda bulunan bazı büyükbaş hayvanların işkembelerine uzaktan kontrollü kablosuz sensörler yerleştirdik. Özelikle besi hayvanlarına verilen yemlerin tüketildikten sonra işkembede nasıl bir etki gösterdiğini araştırıyoruz. Hangi yemlerin hayvanlara daha çok fayda sağladığını, hangisinin asit ortamı geliştirdiğini, hangisinin et ya da süt verimini ne kadar etkilediğini takip ediyoruz. Kablosuz rumen (işkembe) sensörleri ile özellikle besi ve süt hayvanlarının daha sağlıklı ve verimli yetiştirilmesini sağlayacağız." dedi.

“30 metreden veri akışı sağlanıyor”

Kılıç, büyükbaş hayvanların işkembesine yerleştirilen sensörlerin içindeki vericilerle 30 metre mesafeden özel bir yazılımla bilgi alımı sağladıkları bilgisini vererek "Türkiye'de ilk kez böyle bir çalışma yürütülüyor. İşkembesine sensör yerleştirdiğimiz bir hayvanın en az 30 metre yakınına kadar yaklaşarak cep telefonuna ya da bilgisayarlara yüklediğimiz özel bir yazılımla bilgi almaya başlıyoruz. Hayvanların tükettikleri yemlerin ne kadarı asidik ortam oluşturmuş, ne kadarı PH değerini etkilemiş, yem tüketimi ve işkembe pH'sı arasındaki karşılıklı etkileşimi nasıl? Bunları takip ediyoruz. Sensörler vasıtasıyla her 15 dakikada bir bilgi akışı alıyoruz. Süt ya da et üretimi amaçlı hayvanlarda hangi yem ne kadar etkili oluyor, ona göre de yem takviyesi yapılmasını sağlıyoruz. Ayrıca sensörler hayvanlarda mikotoksin zehirlenmesinin belirlenmesine yardımcı oluyor." ifadelerini kulandı.


 
besicilik süt Samsun yem verim OMÜ