Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu'nun (GFCM) 2012 yılı raporuna göre, Karadeniz kıyısında 6 ülke olmasına rağmen hamsinin yüzde 97'sini Türkiye avlıyor.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, Türkiye'nin önemli bir avcılık potansiyeli olduğunu, aynı rapora göre Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında Karadeniz'den avcılık yoluyla yapılan toplam üretimin yaklaşık yüzde 87'sinin yine Türkiye'ye ait olduğunu vurguladı. Hamsi için son yıllarda en önemli sorunun aşırı avlanma olduğuna dikkat çeken Balık, şöyle konuştu: "Bunda en önemli pay Türkiye'ye ait. Karadeniz kıyısında 6 ülke olmasına rağmen hamsinin yüzde 97'sini bizim balıkçılarımız avlıyor. Yani bizim avladığımız kadar hamsiyi başka ülkelerin balıkçıları avlayamıyor. O nedenle aşırı avcılık sebebi de biziz. Bizim balıkçı filomuz aşırı avcılığa sebep oluyor. Yani sezon ne kadar uzun sürerse biz o kadar fazla balık avlayacağız. Çünkü kota uygulaması diye bir tedbirimiz yok. Bu da aşırı miktarda hamsinin çekilmesi demek, bu da takip eden bir, iki yıllık periyot içinde hamsi stoklarında azalmaya sebep olmakta."
Hamsinin av sezonunun kısa sürmesinin olumlu bir gelişme olduğunu dile getiren Balık, hamsinin göç eden bir balık olduğunu belirterek, "Sonbahar aylarında su sıcaklığının 12-13 derecelere düştüğü dönemlerde bizim sularımıza kuzeyden gelen hamsi sürülerini avlıyoruz ve bu hamsinin ülkemiz sularına girmesi doğrudan meteorolojik gelişmelerle ilgili bir durum. Su ne zaman hamsinin ekolojik isteklerine uygun olduğu sıcaklığa düşerse hamsi o zaman ülkemiz sularına göç etmeye başlıyor" ifadelerini kullandı.