Karadeniz'de Hamsi Stoklarının Akustik Yöntem ile Belirlenmesi ve Sürekli İzleme Modelinin Oluşturulması Projesi kapsamında Türk balıkçılığının önemli kaynağı olan hamsiyle ilgili ilginç veriler elde edilmeye başlandı.
Karadeniz'de Hamsi Stoklarının Akustik Yöntem ile Belirlenmesi ve Sürekli İzleme Modelinin Oluşturulması Projesi kapsamında Türk balıkçılığının önemli kaynağı olan hamsiyle ilgili ilginç veriler elde edilmeye başlandı.
Türkiye'nin denizlerden elde ettiği balıkların yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan hamsiyle ilgili bilgi toplamak ve geleceğe yönelik çalışmalar yapmak amacıyla 2011 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan proje ile TÜBİTAK, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün organize çalışması devam ediyor.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, hamsinin Türkiye için ekonomik öneme sahip çok önemli bir balık türü olmasına rağmen bugüne kadar hakkında çok az bilgiye sahip olunduğunu söyledi.
Proje ile hamsinin yaşamındaki her anın belirlenmeye çalışıldığını anlatan Gücü, denizde ve karada iki ekibin çalışmalara devam ettiğini kaydetti. Bilgisayar ile matematiksel modelleme çalışmalarının olduğunu ve bu kısımda hamsinin önceden göç edeceği zamanı tahmin edebilmeyi amaçladıklarını belirten Gücü, burada günlük uydu verileri ve sıcaklıklarını takip edildiğini kaydetti.
Projeyle önemli bilgiler elde etmeye başladıklarını dile getiren Gücü, sürekli söylenen 'aşırı avcılık ve hamsinin sonu geldi düşüncelerinin ise gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Karadeniz'de iki farklı hamsi stoğunun olduğu yönünde bilgilerin artık gerçeklik taşımadığını vurgulayan Gücü, Türkiye'nin kıyılarında yerli hamsi olduğunu anlattı. Ülke kıyılarında da kışın hamsi bulunduğunu belirten Gücü, doğru avlanma balıkçılara anlatılabilirse av sezonunun uzatılabileceğini kaydetti.
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın ise, yaklaşık 5 milyon lira bütçesi bulunan projenin bugüne kadar hamsiyle ilgili yapılan en kapsamlı çalışma olduğunu vurguladı. Proje kapsamında İğneada'dan Hopa'ya kadar hamsiyi incelediklerine ifade eden Aydın, bu geniş kapsamlı projede 50 kişi çalıştığını anlattı.