Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP\'ın hayata geçirilmesiyle her alanda değişimin yaşandığı bölgede seracılık da gelişmeye başladı
Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) hayata geçirilmesiyle her alanda değişim ve gelişimin yaşandığı bölgede seracılık da yaygınlaşmaya başladı.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'nın Karaali bölgesinde çıkartılan jeotermal su kaynağının seracılıkta değerlendirildiğini söyledi.
Geçen yıl 16 jeotermal su kuyusunun açıldığını belirten Karahocagil, yeni yatırımlarla bölgenin cazibe merkezi haline geleceğini ifade etti.
Seraların jeotermal kaynakla ısıtıldığını anlatan Karahocagil, "Birçok çiftçi seracılığa yatırım yapıyor ve bu sektör gittikçe büyüyor. İl Özel İdaresi desteğiyle bin metreyi bulan yeni kuyular açtık. Güneydoğu'da seracılık alanında geleceğe dönük ciddi bir çalışma bekliyoruz. Bunun yanında Adıyaman ve Batman'daki petrol alanlarında çıkartılan sıcak su da tarım sektöründe kullanılmaya başlandı" dedi.
Yabancı yatırımcılardan bölgeye yatırım beklediklerini dile getiren Karahocagil, öncelikle yerli üreticiyi harekete geçirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Bölgeye yakın köylerdeki çiftçilerin seracılığa yöneldiğini aktaran Karahocagil, bu alanda büyük patlama beklendiğini ifade etti.
Karahocagil, sıcak suyun seracılıktaki maliyeti düşürdüğünü belirtti. .
Bölgedeki seraların Antalya ile kıyaslandığında maddi anlamda önemli tasarrufun gerçekleşeceğini ifade eden Karahocagil, şunları kaydetti:
"Sıcak suyu serada kullandıktan sonra tekrar kuyuya aktarıyoruz, bu şekilde enerjiyi almış oluyoruz. Buradaki seracılık çok anlamlı ve hiçbir şekilde para harcanmıyor. İçerideki ısıyı 15 derecenin altına düşürmüyorsunuz. Bu ısı Antalya'da 8 dereceye falan düşüyor, eğer 15 derecede tutmak isterlerse çok pahalıya geliyor. Bölgede daha ucuz bir harcamayla çok daha ciddi sonuçlar alıyorsunuz. Bitki hiç strese girmiyor."
Şanlıurfa'da seracılık faaliyetleri
GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa, son yıllarda gelişen seracılık faaliyetleriyle hem yerli hem de yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Karaali bölgesinde 2000'de tarımsal sulama kuyusu açmak isteyen bir çiftçi tarafından çıkartılan jeotermal su kaynağından, çoğu "topraksız kültür tekniği"yle üretilen domates, biber, salatalık, patlıcan ve süs bitkileri, iç piyasanın yanı sıra başta Almanya ve Rusya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine gönderilmeye başlandı.
Bölgede hızla gelişen seracılık aynı zamanda yöre insanına istihdam olanağı sunuyor.