Gümüşhane’nin Şiran İlçesinde ‘Yem Bitkileri Üretimi’ konferansı

28 April Monday, 2014
Gıda Tarım ve Hayvancılık Gümüşhane İl Müdürlüğü ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen \"Yem Bitkileri Üretimi\" konferansı Gıda Tarım ve Hayvancılık Şiran İlçe Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde yapıldı.
Gümüşhane’nin Şiran İlçesinde ‘Yem Bitkileri Üretimi’ konferansı

Haber: Mustafa MERAL

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Gümüşhane İl Müdürlüğü ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Yem Bitkileri Üretimi" konferansı Gıda Tarım ve Hayvancılık Şiran İlçe Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde yapıldı.

 

Konferansa, Gıda Tarım ve Hayvancılık Gümüşhane İl Müdürü Hasan Irkın, Şiran Belediye Başkan Vekili Yavuz Kaya, Şiran İlçe Tarım Müdürü Kurtuluş Halep, Şube Müdürleri, sivil toplum kuruluşları, üreticiler ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli katıldı.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Gümüşhane İl Müdürü Hasan Irkın, Gümüşhane’nin iki tarım havzası içinde yer aldığını belirterek yem bitkilerinin il için önemli olduğunu kaydetti.

 

Köse, Kelkit, Şiran’ın Yukarı Fırat Tarım havzasında, Merkez Torul Kürtün’ün de Çoruh Tarım Havzasında yer aldığını söyleyen Irkın, Yukarı Fırat Tarım Havzasında hayvancılığın birincil üretim olduğunu ve yem bitkisi üretiminin bu havzada hayvancılığı destekleyen bir unsur olduğunu vurguladı.

 

Gümüşhane’de yaklaşık 170 bin hektar civarında mera yayla bulunduğunu ifade eden Irkın, “Meradan elde ettiğimiz ot verimi özellikle yağışa tabidir. Karadeniz'e bakan kısmı nispeten daha iyi yağış almaktadır. Bu mera yaylalarımız üst bölgede olduğu için sulama şansına sahip değiliz. Yani yağışın ilimiz genelinde bize müsaade ettiği verime bir yerde razı olmak durumundayız. Geriye kalan da onları korumak ve geleceğe taşımaktır” diye konuştu.

 

İl Müdürü Irkın,  İldeki büyük baş ve küçük baş hayvan varlığının 58 bin civarında olduğunu belirterek, bu hayvanların bir yıllık 263 bin ton kaba yem ihtiyacı olduğunu söyledi. Gümüşhane’nin hayvancılıkta ve organik tarımda belli bir noktaya geldiğini vurgulayan Irkın, yem bitkileri konusunda da aynı hızı il olarak yakalamak istediklerini ifade etti.

 

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ,  yem bitkilerinin önemi, yem bitkilerinin hayvan beslemedeki rolü, yonca yetiştiriciliği ve önemi, toprak isteği ve hazırlığı, ekim zamanı, karışık ekim, ekim metodu, ekim derinliği, ekilecek tohum miktarı, aşılama, sulama, gübreleme, yoncanın biçimi, yoncada yabancı ot mücadelesi ve ot hasadını sunumlarla üreticilere anlattı.

 

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı,  Prof. Dr. Ali Kasap ise yem mekanizasyonu, kaba yem ve kesif yem mekanizasyonu konularında ayrıntılı bilgi vererek, biçme ilkeleri ve makineleri, tırmıklama ilkeleri, balyalama tekniği ve balya makineleri, silaj yem, yem dağıtma, kesif yem mekanizasyonu konularında sunum yaptı.