Gümüşhane’de organik arıcılık gelişiyor. Şehirde organik arıcılık faaliyetlerine yönelik yatırımlar ve desteklemeler gün geçtikçe artıyor.
HABER: Mustafa MERAL - Gümüşhane İl Enformasyon
Türkiye'nin en zengin endemik bitki çeşitliliğine sahip illerinden olan, kimyasal ilaç ve gübrenin en az satıldığı iller arasında bulunan Gümüşhane'de organik arıcılığa yönelik yatırımlar ve desteklemeler her geçen gün artıyor.
Bu kapsamda Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arıcılara 200 bin TL değerinde organik kovan, organik mum ve organik varroa ilacı dağıtımı yaptı.
İl Müdürlüğünde düzenlenen törende konuşan Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, 10 çiftçiye 460 organik kovan, 1000 kg organik mum, 22 çiftçiye de 3 bin 520 adet organik varroa ilacı dağıtımı yapılacağını belirterek, "Gerçekleştirdiğimiz bu proje bedeli olan 200 bin lira Bakanlığımız tarafından karşılandı" dedi.
Gümüşhane'nin bir tarım kenti olduğunu kaydeden Birşen, Gümüşhane coğrafyası ile ilgili GZFT analizi yaptıklarını söyleyerek "Zigana dağı ile Kop dağı arası Türkiye'nin en zengin endemik bitkisine sahip. Bizim de bunu değerlendirmemiz, ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Çitçimizin gelir seviyesini yükseltecek hamleler yapmamız gerekiyor. Bunu projelendirmemiz gerekiyor. Biz bir eylem planı hazırladık. Cevizde bir eylem planı hazırladık. Balda da bir eylem planı hazırladık. 2015 yılında başlattık bunu da. İlk yıllarda daha mütevazı desteklemeler verdik. Ama bu sene Bakanlığımızdan güçlü bir ödenek alınca böyle devasa sayıda kovanları burada görmek bizi gerçekten mutlu etti" diye konuştu.
Gümüşhane'nin zor coğrafyasında zor şartlarda üretim yapıldığını dile getiren Birşen, çiftçinin yüzde 50 değil, yüzde 100 desteklenmesi taraftarı olduğunun altını çizerek, "Türkiye olarak şu anda kovan sayısı bakımından Çin'den sonra dünya ikincisi durumundayız. Ama bal üretimi bakımından kovan başı veriminde istediğimiz seviyede değiliz. Türkiye ortalaması kovan başı verim 16 kilogram, Gümüşhane'de 18 kilogram. Ama bu yeterli değil bizim için. Bunu daha da arttırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Bakanlığın arıcılık kayıt sistemine göre Gümüşhane'de 528 kayıtlı arıcı bulunduğunu ifade eden Birşen, şunları söyledi:
"40 bine yakın bir kovan varlığımız söz konusu. Bu sene de sezon iyi gitti. Türkiye'de balda yeteri kadar konvansiyonel üretim söz konusu. Ama biz bunu organik yaparsak çiftçimizin daha çok kazanacağını düşündük. Organik tarımda girdiler daha maliyetli. Kovanlar pahalı. Biz burada yüzde 80 hibe verdik. Mum en büyük girdi. İlaçları da destekleme kapsamına aldık. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının ücretlerini de biz karşılayalım dedik. Sadece bal ana ücretlerini arıcılarımız karşılasın dedik. Böyle bir eylem planı hazırladık."
Gümüşhane organik tarım havzası ilan edilebilir
Bugün gelinen noktada Gümüşhane'de 22 tane organik arıcı olduğunu dile getiren Birşen, "2018'de 2 bin kovanla biz bal üretimine devam edeceğiz. Bu sene 10 ton organik bal üretimimiz gerçekleşmiştir. Bu da ilimize artı katma değer sağlamıştır. Gümüşhane doğallığıyla, organikliğiyle ön planda olan bir ilimiz. Gümüşhane'nin komple organik tarım havzası ilan edilme durumu var, bunun çalışmaları devam ediyor. Gümüşhane merkezde kimyasal ilaçlarda hiç bayimiz yok. Türkiye'de kimyasal ilacın ve gübrelerin en az satıldığı il Gümüşhane diyebiliriz. Elimizde böyle bir fırsat varken o zaman bizim buradan kazanç elde etmemiz lazım dedik ve organik bal üretmeye başladık. İnşallah önümüzdeki yıllarda organik kovan ve üretici sayımız artarak devam edecek. Biz bunu yaparken köyü komple organik havza kapsamına aldık. Havza bazlı çalıştık. Konvansiyonel arıcı ile organik arıcıyı yan yana koymadık. Eğitimler verdik. Bunlar da projenin başarılı olmasında etkili oldu" şeklinde konuştu.
Arıcılar Birliği ile hazırladıkları 'Gümüşhane Balının Marka Yolculuğu' projesinin DOKAP tarafından kabul edildiğini ve sözleşmesinin imzalandığını kaydeden Birşen, "İnşallah Gümüşhane balını paketleyeceğiz, ambalajlayacağız ve tüketiciye sunacağız. Böylelikle Gümüşhane ön planda olacak. Güzel şeyler oluyor diye umut ediyorum. Arıcılık zor bir iş biliyorum. Ama zahmetsiz de rahmet gelmiyor" ifadelerini kullandı.
Törende konuşan organik arıcılık yapan üretici Ahmet Çubukçu ve Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Niyazi Gül de desteklerin artarak devam etmesi temennisinde bulunarak Gümüşhane'de arıcılık konusunda çok büyük adımlar atıldığını vurguladılar.
Etkinlikte daha sonra arıcılara organik kovanları ve organik ilaçları dağıtıldı.