Gıda Tarım ve Hayvancılık Gümüşhane İl Müdürlüğü ile Gümüşhane Arı Yetiştiricileri Birliği 'Arıcılığın Önemi ve Sorunları' konulu konferans düzenlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Gümüşhane İl Müdürlüğü ile Gümüşhane Arı Yetiştiricileri Birliği
“Arıcılığın Önemi ve Sorunları” konulu konferans düzenlendi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Gümüşhane İl Müdürü Edip Birşen, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, İlçe Tarım Müdürleri,kurum çalışanları ve arıcılar katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Gümüşhane İl Müdürü Edip Birşen, arıcılığın bitkisel üretime olan katkısı ve insan sağlığındaki önemi dolayısıyla Türkiye’nin en yaygın geleneksel tarımsal etkinliklerden biri olduğunu kaydetti.
Gümüşhane’nin coğrafi konumu ve ekolojisiyle, Mayıs ve Eylül ayları arasında arıcılık faaliyetleri için ideal bir İl konumunda olduğunu söyleyen Birşen, ilde gezginci arıcılık faaliyetlerinin yoğun bir şekilde yapıldığını belirtti.
Birşen, “İlimizde toplam 170 bin hektar çayır, mera alanı ve zengin ballı bitkiler varlığıyla arıcılık için son derece uygun bir coğrafyaya sahiptir. İlimizde, Arıcı Kayıt Sistemine kayıtlı 33 bin arılı kovanı ile 430 adet arıcı mevcuttur. Yılda ortalama 230 gezginci arıcımız 30 bin adet arılı kovanla konaklamak için ilimize gelmektedir. Toplam kovan kapasitesi 160 bin olup, bal sezonunda 80 bin arılı kovan konaklamaktadır. İlimizde yıllık ortalama bal üretimi bin 360 ton olup, kovan başına ortalama verim 17 kilogramdır. 2013 yılı sonu itibariyle 295 arıcımıza 230 bin lira destekleme yapılmıştır” dedi.
Gümüşhane’nin organik arıcılık için de ciddi bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan İl Müdürümüz Birşen, “Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce hazırlanan organik arıcılık projesine dahil olan arıcılarımıza günümüze kadar 690 adet organik arılı kovan, 780 kg organik bal mumu ve ballı bitkiler florasını geliştirmek için de toplam 500 kg tohum dağıtımı yapılmıştır” dedi.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ise Anadolu da arıcılığın geçmişi, bugünkü durumu, biyolojik çeşitliliği ve ana arı yetiştiriciliği hakkında geniş bilgiler verdi. Yılmaz, bal arılarındaki zengin genetik çeşitlilik ile Türkiye bal arıları açısından Anadolunun gen merkezi durumunda olduğunu söyledi.
Son bölümde, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Aslı Özkırım’ın gerçekleştirdiği “Arı Hastalıkları ve Önlemleri” sunumu katılımcılardan büyük ilgi gördü.