Ankara’nın Güdül ilçesinde yaşayan girişimci Murat Bilginli 1000 adet kapasiteli büyükbaş hayvancılık tesisi kurdu.
Haber: Volkan AKSAN
Kamera: Tuncay ÖZDEVECİ
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
Aynı zamanda mezbaha ve dericilik işletmesi sahibi olan Ankaralı girişimci Murat Bilginli, Ankara’nın Güdül İlçesinde 8 milyon maliyetli besi çiftliği tesisi kurdu.
614 adet büyükbaş hayvan sahibi Bilginli, 6 aylık bir sürede tesisini faaliyete geçirdi.
Simontal, mondofon cinsi büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Bilginli, yaptığı üretimle hayvancılık sektörüne ve Türkiye ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor.
Güdüllü besi çiftliği sahibi Murat Bİlginli, bu günlere nasıl geldiğini, büyükbaş hayvancılık sektörünü ve hedeflerini
Web Tarım TV izleyicileri ile paylaştı.
“Hayvancılık sektörüne yabancı değilim”
Ankara Yenikent’te kesimhanesi olan, dericilik ile de uğraşan Bilginli, daha önce hayvancılık sektörüne de yabancı olmadığını ifade ederek “Ankara Yenikent’te kesimhanem var. Yenikent’te besicileri tanıyordum. Hayvancılığa hevesim vardı. 6 ay önce besihanemizi yaptık. 2 aydır da 614 dana ile faaliyete geçtik. Çiftliğimizin 1000 adet hayvan üretme kapasitesi var. Hedefimiz 1000 adet olan kapasitemizi yakalamak. Ziraat Bankası aracılığı ile kredilerimizin onaylamasını bekliyoruz.” dedi.
“Hayvancılık zor ve emek isteyen bir iş”
10 kişilik bir ekiple hayvanlarını yetiştiren Bilginli hayvan yetiştiriciliğinin zor ve emek isteyen bir iş olduğunu da vurgulayarak “Tabiki ailemden destek görüyorum. Bütün ailem ile birlikte bu işi yapıyoruz. Bu işin içinde 7 gün 24 saat olmayınca hayvancılık işi olmaz. Zor bir iş. Kolay bir iş değil. Şu anda 10 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Veteriner hekimimiz var. Kendisi yeğenim olur. İki tane yeğenim var. İkisi 12’ şer saatlik vardiyalarla çiftliğimizde çalışıyorlar. 5 çobanımız var. Hep birlikte buradayız. Veterinerin kendi ailemizden birisinin olmasının da bizim için daha iyi. Veterinerlerimiz 7 gün 24 saat hayvanlarımızın sağlığı ile ilgileniyorlar. Güdül İlçe Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan da yetkililer geliyor. Hayvanlarımıza aşı yapıyorlar. Kendilerinin de yardımlarını alıyoruz.” diye konuştu.
“Yerli et üretimi ile et sorunu çözülür”
Bilginli, Türkiye’de et üretimini arttırmak için neler yapılması gerektiği konularındaki fikirlerini de şöyle ifade etti: “Dışardan et ithalatının gelmemesi ile et sorunu çözülebilir. Yerli eti daha çok tüketmeliyiz. Şu anda kurban döneminden çıkılması, doğalgaz ihtiyaçları, çocukların okul masrafları nedeniyle vatandaşların et tüketimine ayırdığı bütçe daha az. Bu nedenler, ete olan talebi azaltıyor. Yaz aylarının gelmesi, turizmin açılması ile ete olan talep daha çok olacaktır.”
“Memleketime faydalı olmak istiyorum”
Murat Bilginli, kurmuş olduğu besi çiftliği ile memleketine faydalı bir üretici olmaya çalıştığını da sözlerine ekleyerek “Zaten memleketimize faydalı olabilmek için bu tesisi yaptık. Burada, hiç olmazsa çevremiz, memleketimiz, ilçemizdeki insanlarda faydalansın buradan. Ektikleri samanı, arpası, slajı para yapsın istedim. Bu ürünlerini satmaya zorlanmasınlar istedim. Bu yatırımı yapmamdaki sebepler arasında bu konularda vardı.” şeklinde konuştu.
“Hayvancılıkla uğraşanlar hesaplarını iyi yapsınlar”
Murat Bilginli, son olarak hayvancılık yapmak isteyen genç yatırımcılara şu tavsiyelerde bulundu: “Hayvancılık ekonomiye katkılı bir iş. Hayvancılık işini yapmak isteyen vatandaşların sermayeleri varsa, ufak ufak başlayabilirler. Bu işi bir senelik, ,iki senelik düşünmesinler. İleride bir sene kazanmasalar öbür sene kazanırlar. Hayvancılık işini yapmalarını tavsiye ederim. Ufak ufak kendi bütçelerince yapmalarını tavsiye ederim. Bilinçsizce, banka kredilerine fazla yüklenip, kredi taksitlerinin ödeyemeyecek duruma gelmesinler. Hesaplarını iyi yapsınlar. Ayaklarını yorganlarına göre uzatsınlar. Önlerini gördükten sonrada işletmelerini büyütebilirler. Bütçelerine göre yapsınlar.”
“Güdüllü hemşehrimize teşekkür ederim”
Güdüllü çiftçilere ve hayvancılara büyük destekleri olan Ankara Güdül İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Tanrıseven ise Murat Bilginli’nin tesisinde emeği geçen bütün paydaşların çok önemli olduğuna dikkati çekerek “Hemşehrilerimize teşekkür ediyorum,sağolsunlar. İlçemizde 1000 büyük baş hayvan kapasiteli bir besi işletmesini kazandırdığı için Murat Bey’e teşekkür ediyorum. Ayrıca bu tesisin kurulum aşamasında, teşvik eden, desteklerini esirgemeyen, başta Güdül Belediye Başkanımıza ve yardımcısına çok teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
ankara
güdül
hayvancılık
besi
büyükbaş
üretim
ekonomi