Muğla, Denizli ve Aydın’da, gübre dağıtımı yapan bayilere, gübre DNA ve karekodlu barkod uygulaması hakkında bilgi verildi.
Haber: Selma Erez
Kamera: Uğur Acar
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gübrelerin fabrikada paketlenmesi aşamasından, çiftçinin arazisinde kullanmasına kadar DNA molekülleri ile takibini yapabilmek, sahte tağşiş gübrelerin önüne geçmek, bazı gübrelerin başka amaçlarla kullanılmasını önlemek amacıyla bir çalışma başlattı.
Bu amaçla Muğla, Denizli ve Aydın İllerindeki tüm gübre dağıtıcı belgeli bayilere, gübre üretici/ithalatçı lisanslı firmalara ve teknik personele yönelik, Gübre DNA Uygulaması ve Karekodlu Barkod uygulaması hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitime 500 kişi katıldı.
Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal, gübre denetiminin toprakların sürdürülebilirliği, insan sağlığı ve güvenlik açısından önemine değindi. Takip sistemi ile denetim ve kontrolün daha kolay olacağına vurgu yapan Erkal, eğitimin önemli olduğunu söyledi.
Konu hakkında ön bilgiyi Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarımsal Mekanizasyon ve Bitki Besleme Dairesi konu sorumlusu Rasim Topçu verdi. Ardından proje ortağı yüklenici kuruluş uzmanı Sinan Atasagun sistemi anlattı.