Gölyaka'da Arıcılık Konferansı Düzenlendi

19 December Friday, 2014
Düzce'nin Gölyaka ilçesinde arıcılık konferansı düzenlendi. Arılığı geliştirmek amacıyla düzenlenen etkinlikte arıcılıkla ilgilenenler bilgilendirildi.
 Gölyaka'da Arıcılık Konferansı Düzenlendi

Düzce’de arıcılığı geliştirmek amacıyla, Gölyaka İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ve Gölyaka Bal Üreticileri Birliğinin ortaklaşa düzenlediği Arıcılık Kursu Belge Töreni ve Arı Hastalıkları Konferansı Gölyaka Belediyesi salonunda gerçekleştirildi.

Yapılan etkinliğe Gölyaka Kaymakamı Murat Şener, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin ve ilçe yetkilileri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Arıcılar Birliği Başkanı Hasan Örenay, arıcılığın tarihsel geçmişinden bahsederek bölgede arıcılığın uzun yıllardır yapıldığını ve 2009 yılında “Efteni Bal” olarak markalaştıklarını ifade ederek 2014 yılı içerisinde uygulanan arı sütü projesi ve kovan altı polen tuzağı projeleri için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teşekkür ederek benzer projeler konusunda önümüzdeki yıllarda destek beklediklerini ifade etti.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu yaptığı konuşmasında, Düzce genelinde 2014 yılında arıcılık konusunda vermiş oldukları desteklerin altını çizdi. Gölyaka İlçesinde 67 işletmeye 5 Bin 924 arılı kovan için sadece 59 bin 240 TL destek verildiğini söyledi. Bal ürünleri tesisi kurmak isteyen için % 50 devlet destekli Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme programı kapsamındaki ekonomik yatırımların desteklenmesi kısmına yatırımcıların başvurulabileceğini ve ayrıca üreticilerimizden gelecek proje tekliflerine bundan önce verdikleri destek gibi bundan sonra da destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Aslı Özkırım, Arı Hastalıkları ve Mücadele konulu sunumunu yaparak, akıcı anlatımıyla katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Özkırım, Türkiye'deki arı hastalıkları hastalıkların tedavi şekilleri, arıların periyodik bakımları, ilaç kullanımı ve dozları konularında üreticilere bilimsel yaklaşım çerçevesinde çözüm yollarını anlattı. Arı hastalıklarıyla toplu mücadelenin gerekliliğine değinen Özkırım ‘’Bir bölgede her arıcının farklı ilacı kullanması en önemli sorunumuzdur. Hastalık etkenlerinin birçok ilacı tanıyıp direnç kazanmasına sebep oluruz. Sorunun temel çözümü ise toplu mücadeledir.‘’ dedi.