Göçer hayvancılık yapan yetiştiricilerin sorunları değerlendirildi

27 January Monday, 2020
Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda 3. Tarım ve Orman Şurası küçükbaş hayvancılığının güçlendirilmesi eylem planı kapsamında göçer hayvancılık yapan yetiştiricilerin sorunları değerlendirildi.
Göçer hayvancılık yapan yetiştiricilerin sorunları değerlendirildi ‘Göçer Hayvancılık Yapan Yetiştiricilerimizin Sorunları ve Çözüm Önerileri Değerlendirme Toplantısına  Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu’nun yanı sıra Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Bakanlık Baş Müfettişi Fatih Köseoğlu Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan, Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik, Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Ender Burçak, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Bayram Sertkaya, Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 22 ilin Tarım ve Orman İl Müdürleri, Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Ketani, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Kavak ve 23 İlin birlik başkanları katıldı.

Tarım ve hayvancılığa yönelik yaptıkları çalışmalara değinen Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ;  Diyarbakır’ın birçok alanda önemli bir şehir olduğunu, tarımsal potansiyelinin yanı sıra mercimekte 1. sırada, pamukta 4.sırada,  mısırda 8. sırada, ipek iplik üretiminde 1.sırada, mandada 2. sırada, melez hayvan varlığı bakımında 3. sırada ve  koyun varlığında da ilk 5’in içerisinde yer aldığını belirtti.

Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel değerlerini de  vurgulayan İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu hazinenin içerisinde tarım ve hayvancılığın büyük bir önemi olduğunu kaydetti.  Tarım ve hayvancılık alanlarında yaşanan sorunların da bulunduğunu ifade eden Atalar, bu çerçevede önemli çalışmalar yapıldığını ekledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “ Sayın Valimiz büyükşehir belediye başkanı olarak görevlendirildikten sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ‘kırsal kalkınma hamlesi başlatıyor’ adı altında tüm çiftçi ve üreticilerimize yönelik programlar başlattı. Diyarbakır’daki tarım ve hayvancılığın ve gıda sektörünün bir fotoğrafının çekilmesi talimatını verdi. Bu kapsamda 4 tane büyük buluşma gerçekleştirdik.”

Atalar;  Diyarbakır Valisinin organik tarım, sertifikalı tohum ve  ipekböceği çalışmalarına verdiği desteklere de değinerek, “bugün özellikle göçer hayvancılık yapan insanlarımızı çok ilgilendiren bir konu olan küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize yönelik bin üreticimizi bir araya getirmek suretiyle üreticilerimizin ihtiyaç duydukları koyun kırpma makinası büyükşehir belediyesi başkanlığımızın talimatlarıyla bin üreticimize büyük bir destek sağladı.” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik de  küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki sorunlara ve  göçerler ile ilgili uygulamalara değindi.

Öte yandan toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan da bir konuşma yaparak, küçükbaş hayvancılığın önemine değindi.
Ceylan, hayvansal gıda üretimi içerisinde küçükbaş hayvancılığın katkısının çok önem arz ettiğini, hayvansal gıda üretiminde küçükbaş hayvan üretimi diğer üretimlere göre daha az masraflı ve daha verimli bir üretim yöntemi olduğunu ve bu nedenle küçükbaş hayvan üretimine katkı sağlamak için destekleri artırarak devam edeceklerini belirtti. Ceylan ayrıca, ülkemizde  yoğun göçer hareketlerinin olduğunu, yetiştiricilerimizin üretimlerini daha iyi noktalara taşımak için ne gerekiyorsa, ne yapılması gerekiyorsa yapılması için çalışmalar yürüteceklerini söyledi.
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu da bir ülkenin kalkınmasının o ülkenin sahip olduğu bütün dinamiklerin, zenginliklerin, birikimin doğru verimli ve sürdürülebilir olmasına bağlı olduğunu ve dünyada tarımın ilk yapıldığı yer ve bölgenin de Türkiye’de  Diyarbakır olduğunu söyledi. Güzeloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şüphesiz bizlerin yapması gereken sahip olduklarımızı en yüksek verimle değerlendirmek birim verim ve üretim miktarını bu anlamda enöteye taşımaktır. Bu da akıl ve bilimle olur, eğitimle olur, gelişmeler karşısında örgütlenmeyle maliyetleri düşürmekle ve pazara dönük bir üretim stratejisini her boyutta tesis ve teşhir etmekle olur. Bu her alanda bütün kurumların çok güçlü bir işbirliği ile ve hedefe odaklanması ile olur, merkezi şüphesiz kurum ve kuruluşlarımız, yerel yönetimlerimiz, üretici birliklerimiz, sivil ve özel yatırım ve girişimcilerimiz hepsi bir bütün olmak hepsi bir bütünün taşıyıcısı ve tamamlayıcısı olmak zorundadır.”

Konuşmaların ardından toplantı göçer hayvancılık yapan yetiştiricilerin sorunları ve çözüm önerileri ile katılımcıların  sorularıyla  devam etti. Ayrıca  toplantıda mevzuat maddeleri ile yeni çözümlere yönelik belli başlıklar hedeflendi.