Güneydoğu, zeytinde söz sahibi olmak istiyor

23 December Monday, 2013
Gaziantep'te, bu yıl 420 bin dekarlık alanda 7 milyon 540 bin ağaçtan 130 bin ton yağlık ve 6 bin ton sofralık zeytin elde edilmesi bekleniyor.
Güneydoğu, zeytinde söz sahibi olmak istiyor

Gaziantep'te 420 bin dekarlık alanda 7 milyon 540 bin ağaçtan 130 bin ton yağlık ve 6 bin ton sofralık zeytin elde edilmesi bekleniyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Gaziantep İl Müdürü İbrahim Yılmaz, bölgedeki zeytin üretiminin her geçen gün arttığını belirtti. Bakanlığın desteklerinin yanı sıra üreticilere önemli teşviklerin sağlandığını anımsatan Yılmaz, kentte yaklaşık 420 bin dekar alanda zeytin üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Bu yıl hasat döneminde 7,5 milyon ağaçtan yaklaşık 130 bin ton yağlık ve 6 bin ton sofralık zeytin elde edilmesinin beklendiğini vurgulayan Yılmaz, bu üretimden de 25 bin ton civarında zeytinyağı alınmasının tahmin edildiğini kaydetti.

Zeytinyağında son yılların en yüksek rekoltesine ulaştıklarını dile getiren Yılmaz, geçen yıla oranla bu yıl zeytinyağı rekoltesinde yüzde 150 artış sağlandığını belirtti. Yılmaz, üretimin ise 25 bin ton dolaylarında olmasını tahmin ettiklerini ifade etti.

Zeytinyağının bitkisel yağlar arasında en kaliteli ve sağlıklısı olduğunu vurgulayan Yılmaz, insanlarda çok sık görülen kalp damar tıkanıklığının önüne geçilebilmesi için hekimlerin zeytinyağı tüketilmesini önerdiklerini hatırlattı.

Üretilen zeytinyağı ve sofralık zeytinin yarıya yakın kısmının ihraç edildiğine değinin Yılmaz, son yıllardaki çalışmalarla Ege Bölgesi'nden sonra en büyük zeytin üretim merkezi haline geldiklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan bölgenin önemli zeytin üretim merkezlerinden Nizip ilçesinde de hasat çalışması yoğun şekilde devam ederken, İlçedeki 2 milyon 94 bin ağaçtan 42 bin ton zeytin toplanması hedefleniyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Nizip İlçe Müdürü Mustafa Yorgancı, bu yıl zeytin veriminin geçen yıllara oranla daha fazla olduğunu söyledi.

Yorgancı, zeytin hasadı yapılan bölgelerin birçoğunda sırık kullanıldığını bu durumun meyve veren ağaçlarda ciddi verim kaybına yol açtığını kaydederek, sırıklarla yapılan toplama işleminde ağaçların zarar gördüğünü ifade etti. Çiftçilerden makineli hasat yapmalarını isteyen Yorgancı, imkanları olmayanların da tırmık veya elle hasat yapabileceklerini belirtti.