Antalya’da bir araya gelen kadınlar geleneksel yöntemlerle hazırladıkları gıda ürünlerini Korkuteli’nde ve kent merkezinde satışa sunuyor. Yöresel ürünler vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.
Antalya'nın Korkuteli ilçesinde bir araya gelen kadınlar, ürünlerini kalkınma kooperatifi ile pazarlıyor.
Geleneksel yöntemle hazırlananı tarhana, konserve, erişte, reçel gibi gıda ürünleri ilçede ve kent merkezinde oluşturulan satış noktalarında ilgi görüyor.
Korkuteli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi KORKOOP Başkanı Dudu Kocabaş, bünyelerindeki kadınların annelerinden ve büyüklerinden öğrendikleri geleneksel yöntemlerle üretim yaptıklarını söyledi.
Daha önce herhangi bir mesleği olmayan kadınların aile bütçesine katkı sağlamaya başladığına işaret eden Kocabaş, "Ben Tarım Kredi Kooperatifinden emekliyim. Tarım ve Orman Bakanlığı kanalı ile zaten Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurmuştuk. Hikayemiz de bize inanan kadınlarımızla başladı. Hazırladığımız projenin kabul görmesi ile de kooperatifimiz kadınlarımıza iş imkanı sağladı. Ev ekonomilerine ciddi katkı sağlamaya başladılar. Buradan kazandığı para ile üniversitede çocuk okutan kadınlarımız da var." diye konuştu.
Kadın üretimini esas aldıklarını ancak bunun yanında çiftçinin bakliyat ve patates gibi ürünlerini de işleyerek, paketleyerek değerlendirdiklerini belirten Kocabaş, şöyle devam etti:
"Girişimci kadınlarımız, satışa çıkan ürünlerimizi büyüklerimizden gördüğü gibi el emeği göz nuru ile hazırlıyor. Böyle olunca da ortaya 'anne eli lezzeti' diye bilinen tatlarda gıda ürünleri çıkıyor. Kooperatif olarak 100'ün üzerinde ürünü işliyoruz. Ürünlerimizin bir kısmı kooperatif yanındaki tarlada yetiştiriliyor. Korkuteli merkez olmak üzere Antalya’da da bir adet satış noktamız var. Özellikle Korkuteli tarhanası, erişte ve dalından taze koparılan meyvelerden yapılan reçellerimiz en çok rağbet gören ürünler oluyor."
Kooperatif çatısı altında çalışan Gülfer Yörük, tamamen doğal üretim yaptıklarını vurguladı.
Daha önce bir işi olmadığını ifade eden Yörük, "Tarhanamızı, eriştemizi, bulgurumuzu hepsini eski usul annemizin, anneannelerimizin bize öğrettiği şekilde yapıyoruz. İki çocuğum var, biri İstanbul'da okuyor diğeri de Antalya'da bir kulüpte basketbol oynuyor. Buradan elde ettiğim kazançla hem çocuklarıma destek oluyorum hem de ev ekonomisine katkı sağlıyorum. Artık kendimi daha değerli hissediyorum. Bir şeyler yapmanın, başarmanın gururu var. Biz bunları kendi evlerimize de yapıyorduk ama bu kadar değer kazandıramıyorduk. Birlik olunca ürünlerimiz daha da değer kazandı." ifadelerini kullandı.
kadın
kooperatif
antalya
Korkuteli
üretim
tarım