Giresun’da fındığın DNA'sı çıkarılacak

18 July Thursday, 2013
Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nce, yaşanabilecek iklim değişikliklerine uyum sağlayabilecek fındık çeşidini ortaya çıkarmak ve fındıktaki kaliteyi artırmak amacıyla 402 fındık çeşidinin DNA'sı incelenecek.
Giresun’da fındığın DNA'sı çıkarılacak

Giresun'da Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nce, yaşanabilecek iklim değişikliklerine uyum sağlayabilecek fındık çeşidini ortaya çıkarmak ve fındıktaki kaliteyi artırmak amacıyla 402 fındık çeşidinin DNA'sı incelenecek.

Fındık Araştırma İstasyonu tarafından hazırlanan projeyle, fındığın yaz mevsiminin kurak geçmesi, kış mevsiminin de çok soğuk geçmesi gibi durumlara uygun hale getirilmesi amaçlanıyor. Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Kızılcı, "Genetik kaynakları, yeni çeşitlerin geliştirilmesinde ebeveyn olarak kullanmaktayız" dedi.

Genetik kaynakların korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Kızılcı, istasyonun 1969 yılında "Fındık Genetik Kaynakların Toplanması ve Muhafazası" adı altında bir çalışma başlattığını anlattı. Geçen zaman içerisinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden 402 fındık çeşidinin toplanarak muhafaza altına alındığını dile getiren Kızılcı, "Bu muhafaza altına alınan fındık genetik kaynaklarını biz ıslah çalışmalarında kullanıyoruz. Genetik kaynakları, yeni çeşitlerin geliştirilmesinde ebeveyn olarak kullanmaktayız. Elimizde hazır ebeveynler içerisinden uygunlarını kullanarak yeni çeşitler geliştirebiliriz" diye konuştu.

Fındığın tüketilme alanına göre istenilen kalite özellikleri değiştiğine dikkati çeken Kızılcı, "Çikolata sanayinde farklı özellikler isteniyor, yağ sanayinde farklı. Biz bu genetik kaynaklarımızın içerisinden istediğimiz kalite özelliklerindeki tipleri seçerek bu genleri bu çeşitlerimize akatarabiliyoruz, istenilen çeşidi üretebiliriz, böyle bir avantajımız var" ifadelerini kullandı.

Kızılcı, TÜBİTAK'a sundukları projeyi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile uygulamaya koyacaklarını sözlerine ekledi.