Gıda mühendislerine büyük sorumluluk düşüyor

13 May Tuesday, 2014
Gıdayla ilgili hastalıkların çıkış noktası tüketilenler olduğu için, uzmanlar bu konuda gıda mühendislerine büyük sorumluluk düştüğünü belirttiler.
Gıda mühendislerine büyük sorumluluk düşüyor

Yıldız Teknik Üniversitesi düzenlenen çalıştayda, gıda güvenliği uygulamaları ve gıdalarla birlikte oluşabilecek risklerin en aza indirgenmesi amacıyla tahminleyici modeller masaya yatırıldı.

TÜBİTAK’ın desteği ile Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen “Gıda Mikrobiyolojisinde Prediktif Modelleme ve Risk Analizi Çalıştayı”nda gıda güvenliği uygulamaları ve gıdalarla birlikte oluşabilecek risklerin en aza indirgenmesi amacıyla tahminleyici modeller tartışıldı.

12-13 Mayıs tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda, çok sayıda bilim insanı ve araştırmacı bir araya geldi.

Gıda kaynaklı zehirlenmeler ile ilgili mücadelenin, tıpta ancak zehirlenmenin ardından yapılabildiğini ifade eden Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammet Arıcı,  gıda ile ilgili hastalıkların çıkış noktası tüketilenler olduğu için, bu konuda gıda mühendislerine büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti.

Gıda mikrobiyologlarının çeşitli stratejiler uygulayarak zehirlenmelerin önüne geçtiğini ve hastalıkları kontrol altında tutmanın yollarını aradığını söyleyen Arıcı, bu kontrol stratejilerinden en önemlisinin, özellikle son yıllarda popülaritesi artan tahminleyici modelleme çalışmaları olduğunu belirtti.

Çalıştayın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Arıcı, Prediktif Uygulama Modelleri ve Stratejileri ile ilgili gıda mühendislerine eğitim vermek istediklerini söyledi.

İlk gün gerçekleşen oturumda konuşmacıların teorik konulara yer verdiği çalıştayın, ikinci gününde ise bilgisayar laboratuarında uygulamalı eğitimler verilecek.