Ekmek sektöründe gençlerin (18-26) istihdam edilebilirliğinin arttırılması projesi açılış konferansı Bursa’da gerçekleştirildi.
Haber: Bursa İl Enformasyon
Kamera :Bilgin ÇALIŞKAN
Fotoğraf :Orhan KAĞITÇI
HABER
"Ekmek Sektöründe Gençlerin (18-26) İstihdam Edilebilirliğinin Arttırılması" Erasmus + KA2 Gençlik Alanında Stratejik Ortaklık Projesi açılış konferansı Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü'nde yapıldı.
Proje koordinatörü BESAŞ, proje ortakları TAGEM, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Gıda ve Fermantasyon Teknoloji Merkezi (TFTAK-Estonya), Ulusal Gıda Biyokaynakları Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü(IBA-Romanya) olan proje, sektörde çalışan gençlere ücretsiz, yenilikçi eğitim materyalleri sunarak mesleki bilgi ve becerilerini arttırmaya ve iş hayatına adaptasyonunu kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Ücretsiz ve yenilikçi eğitim materyalleri vasıtasıyla erken okuldan ayrılan veya yetersiz eğitim almış gençlerin mesleki yeterliliklerini arttırmayı hedefleyen proje, aynı zamanda gençlerin işgücü piyasasına entegrasyonunu sağlamak ve onları profesyonel yaşam için hazırlamayı da hedefliyor.
Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, “Ülkemizde fırıncılık konusunda uygulanan ilk proje olması açısından dolayı özel bir proje bizim için, hayatta en büyük hazinemiz sağlığımızdır. Sağlıklı olabilmenin temel unsurlarından biri de sağlıklı beslenmedir. Ülkemiz, dünyada en çok ekmek tüketen ülkelerden biri, bu sebeple fırıncılık sektörü çok önemlidir. İstihdama olan katkısını da ele aldığımızda bu proje bizler için çok kıymetlidir” değerlendirmesi yaptı.
Bursa İl Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan ise, “Bursa çok önemli bir kent, yaklaşık 5.5 milyarlık tarımsal hasılayı üreten başta insan olmak üzere her şeyin en güzelinin yetiştiği topraklardır. Bu projenin içinde yer almaktan mutlu ve gururluyuz” dedi.
Besaş Genel Müdürü Mustafa Bektaş da, “Ekmek insanlık tarihi kadar eski bir ürün, bilindiği kadarıyla 30 bin yıllık bir geçmişi var. İlk mayalı ekmek Mısır’da üretilmiştir. O günden bugüne ekmeğin tarifinde büyük bir değişim yoktur ama inovasyon hep devam etmektedir. Bizler de ekmeği geliştirmeye çalışıyoruz. Bu proje ile 18-26 yaşındaki gençlere en iyi ekmeğin nasıl üretileceğini gösterirken teknolojiyi de işin içine katacağız. Ekmek sektöründekilerin yüzde 78’i ilkokul mezunu bu anlamda bu projenin katma değeri çok yüksek. Gençlerimizi bu sektöre yöneltmek bizim için çok kıymetli” dedi.
Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu; “Ar-ge çalışmalarımızla sektöre faydalı olmaya çalışıyoruz. Projedeki amacımız inovasyon. Uzaktan eğitim nedeniyle Türkiye’nin farklı bir şehrindeki vatandaşımız da bu eğitimden faydalanabilecektir” İfadelerini kullandı.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nden Ahmet Budaklıer de; “ Bakanlığımız Ar-ge çalışmalarına çok önem vermektedir. Yakın gelecekte 10 milyarı ulaşması beklenen dünya nüfusuna sağlıklı, güvenilir gıda temin edebilmenin en önemli yollarından birisi ar-ge faaliyetleri sonucunda elde edilecek kazanımlardır. Bu nedenle ulusal ve uluslararası projelerde yer almak, bu projelere katkı sağlayabilmek, bu projenin çıktılarından faydalanabilmek ve yaygınlaştırılmasını sağlamak bizim için büyük önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan, Estonya Gıda ve Fermantasyon Teknoloji Merkezi’nden Silvi Rausallant, Romanya Ulusal Gıda Biyokaynakları Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nden Sayın Ignore Sourini sunumlarını gerçekleştirdi.