Geleneksel yöntemlerle dut pekmezi yapılıyor

06 June Thursday, 2013
Şifa kaynağı pekmez için hazırlıklar başladı. Ordu'da dutların olgunlaşmasıyla pekmez yapımı için kollar sıvandı.
Geleneksel yöntemlerle dut pekmezi yapılıyor

Ordu'da yaz başında kış hazırlıklarına başlayan vatandaşlar, olgunlaşan dutlardan geleneksel yöntemlerle pekmez yapıyor. Özellikle soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan dut pekmezi, Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretiliyor.

Pekmez, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının da başköşesinde yer alıyor. Günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacının da büyük bölümünü karşılayan pekmez, özellikle hamileler ile gelişim çağındaki çocukların beslenmesinde önemli rol oynuyor.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, pekmezin birçok hastalık için şifa kaynağı olduğunu vurguladı. Her yaştaki insanın pekmez tüketmesini tavsiye eden Karadeniz, "Pekmez, hızla kana karışabilen 'acil' enerji ihtiyacı için gerekli bir gıda maddesidir. Bütün vatandaşlarımızın günde 2 yemek kaşığı pekmez tüketmesinde çok büyük fayda var" dedi.

Ordu'nu Perşembe ilçesine bağlı Mübarek köyü sakinlerinden Fehmi Demir ise dut pekmezi yapımının aşamalarını anlattı. Buna göre ilk olarak ağacından dutun çadırlara dökülmesi gerektiğini söyleyen Demir, " Pekmez yapabilmek için iki gün çalışıyoruz. İlk günümüzde dutları ağacından dökerek bir gün güneşte beklemesini sağlıyoruz. Ardından ikinci günde ise kurulan ocaklardaki kazanlara su ilave ederek yaklaşık 5 saat kaynatıyoruz. Daha sonra preslenerek posası alınan dutun bal kıvamına gelmesiyle pekmez tüketime hazır hale geliyor. Dut pekmezini yapmak çok zahmet isteyen bir iş ancak birçok hastalığa şifa olduğuna inandığımız dut pekmezini severek yapıyoruz" diye konuştu.

Ayrıca doğal koşullarda ve geleneksel olarak yapılan bu pekmezler pazarda kilosu 30 ile 50 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.