Geleneksel tatlar geleceğe taşınıyor

09 January Friday, 2015
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Mutfak Müzesi'nde 3 yıl önce açılan ve kent dışından vatandaşların da katıldığı yemek kurslarıyla, unutulmaya yüz tutan lezzetler gelecek nesillere aktarılıyor.
Geleneksel tatlar geleceğe taşınıyor

Türkiye'de damak tadıyla ünlü kentte düzenlenen kurslarda yapılan yemekler, yerel kıyafetli bal mumu kadın heykellerin yer aldığı müzeyi ziyaret eden misafirlere ikram ediliyor.

Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan müzede, yemeklerin yanı sıra kentin kültürünü anlatan tandır, yemek, zahire, misafir, kiler, yaşam ve gelin odası gibi mekanlar da kentin yemek kültürüne ışık tutuyor.

Kurs sorumlusu İffet Acet, haftanın 6 günü kursiyerlere eğitim verdiklerini söyledi. Eğitimlere Şanlıurfalıların yanı sıra kentte bulunan yabancıların da ilgi gösterdiğini belirten Acet, "Özellikle yabancılar geleneksel yemekleri misafirlere ikram etmek ve memleketlerine döndüklerinde evlerinde yapmak için geliyorlar. Kimsenin bilmediği, gün yüzüne çıkmamış yemeklerimiz var. Boranıdan şıllığa, içli köftesinden kulak çorbalarına, malbutaya kadar sayamayacağım bir sürü yemek bulunuyor. Kursiyerlerimiz hepsini başarıyla yapıyor. Urfalıların çoğu bile bunları bilmez. Yemeklerde kullanılan malzemelerin tamamı kente özgüdür. Yılda yaklaşık 500 öğrenci kurslara katılıyor" dedi.

Kursiyerlerden Latife Bulut da Balıkesir'den iş dolayısıyla geldiklerini ve 9 yıldır kentte yaşadıklarını ifade etti. Kente özgü yemekleri çok beğendiğini ve evinde aynı yemekleri yapabilmek için kursa geldiğini anlatan Bulut, "Burada yemeklerin nasıl yapıldığını, içine neyin ne kadar koyulacağını öğrendim. Evimde de bu yemekleri yapmaya çalışıyorum" diye konuştu.

Özlem Helvacıoğlu ise bir yıldır yaşadığı Şanlıurfa'nın yemeklerini çok beğendiğini söyledi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Şanlıurfa'nın yemek konusunda zengin bir kültüre sahip olduğunu vurgulayan Helvacıoğlu, "İyi ki buraya gelmişim. Normalde Urfa yemeği denince aklıma lahmacun, çiğ köfte gelirdi ama burada katmer tatlısını, soğan aşını, ağzı açık, ağzı yumuk, semsek ve bir sürü yemek öğrendim. Buradan dolu dolu ayrılacağıma inanıyorum" dedi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kırıkçı da Urfa Mutfak Müzesi'nin kentin tarihi açısından önemli olduğunu belirterek, düzenlenen kursun mekanı canlı bir müze haline getirdiğini belirtti.

Yerel tatların korunması açısından kursun gerekli olduğunu vurgulayan Kırıkçı, şunları kaydetti: "Lokanta ve fast food kültürü her tarafı sarmaya başladı. Bu nedenle geleneksel yaşam biçimimiz tehlike altında. Bir nebzede olsa bunun önüne geçmek, yemek kültürünü daha doğal kılmak adına kadınlar ilgi gösteriyorlar."