Gediz Ovasında silajlık mısır hasadı başladı

25 September Thursday, 2014
Manisa Gediz Ovası’nda silajlık mısır hasadı başladı. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, son yıllarda verilen desteklemeler sayesinde silajlık mısır üretiminin hızla arttığını bildirdi.
Gediz Ovasında silajlık mısır hasadı başladı

Haber: Levent Tekdemir – Gözde BAYAV

 

Silajlık mısır üretiminin her geçen yıl arttığı Manisa Gediz Ovası’nda hasat başladı.

 

Silajlık mısır hasadı çalışmalarını ve ardından silaj paketleme işlemlerini yerinde inceleyen Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, son yıllarda verilen desteklemeler sayesinde silajlık mısır üretiminin hızla arttığını bildirdi.

 

İl Müdürü Hasan Çebi, il genelinde 450 bin dekarlık alanda mısır üretiminin yapıldığını ve bunun da 100 bin dekarının silajlık mısır olduğunu vurguladı.

 

Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme fonları ile üreticilerin hem silaj makinesi hem de silajı paketleme makinesi aldıklarını belirten Çebi, “Yüzde 50 hibe desteği ile verdiğimiz bu makinelere çiftçilerimizden talep çok fazladır.  İlimizde bu makinelerin en son teknolojiye sahip olanlarını kullanmaktayız. Bu sayede silajda kaybımız meydana gelmemekte ve hayvanlarımıza vermiş olduğumuz yemlerde de herhangi bir besin kaybı olmamaktadır” dedi.  

 

2013 yılı itibariyle yem bitkilerine verilen destekleme miktarının Manisa genelinde 10 milyon 100 bin TL civarında olduğunu hatırlatan Çebi, “Makine ekipman dağıtımında 4 bin makineyi geçmiş bulunmaktayız. Bu makinelerden bir tanesi de silaj paketleme makinesidir. Bu makine sayesinde depolama imkânı olmayan yerlerde, çok rahatlıkla depolanabilen paketler halinde silajlar üretilmektedir. Paketlenen bu silajları her türlü uygun ortamda saklamak mümkündür” ifadelerini kullandı.

 

Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Ahmet Kırlıoğlu ise, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında alınan silaj paketleme makinesi ile ürüne zayiat vermeden ambalajlanmasının sağlandığını ifade ederek, “Silaj yapamayan küçük çiftçiler için paketlenmiş silajlar önem arz etmektedir. Bu ambalajlama tekniği ile eskiden uyguladığımız depolama tekniklerini geride bırakarak, ürünün vitamin değerini azaltmamış ve ürüne hiçbir şekilde zarar vermemiş oluyoruz” şeklinde konuştu.