Gece sulamasıyla suda tasarruf, verimde artış sağlandı

23 July Tuesday, 2019
Şanlıurfa'da 2014 yılında başlanan "Harran Ovası'nda Gece Sulama Projesi" kapsamında gece sulaması yapılan tarlalarda suda tasarruf, üründe ise verim artışı gerçekleşti.
Gece sulamasıyla suda tasarruf, verimde artış sağlandı Şanlıurfa'da 2014 yılında başlatılan "Harran Ovası'nda Gece Sulama Projesi" ile özellikle pamuk gibi ürünlerin veriminde ciddi artış, su sarfiyatında ise tasarruf sağlandı.

Harran Ovası’nda, özel sektörün desteği ile başlatılan, Harran Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi, Cullap Sulama Birliği Başkanlığının desteklediği proje ile çiftçilere uzmanlar nezaretinde gece sulamasının önemi anlatıldı.

Eğitimi tamamlayan 50 çiftçi, 5 bin dekarlık araziye pamuk ekerek, gece sulaması uygulaması yapıldı.

Proje kapsamında ekilen arazilerde 2018 yılında 2 milyar litreden fazla su tasarrufu sağlandı. Gündüzleri ortalama 14 saat süren sulama, gece sulamasıyla 10 saate indi. Bir sezonda gündüzleri 13 sulama yapılırken, bu rakam gece sulamasıyla 8’e indi. Pamuktaki verim artışı yüzde 50 oranlarını gördü.

Adıyaman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Akça, “Projeyle yılda 2 milyon metreküp kadar su tasarrufu sağlandı. Sürekli çiftçilerimizle beraberiz. Çiftçilerimiz daha önce 12 sulama yapıyorduk, arazilerde yaptığımız ölçümlerle bunu 8 ve daha altına düşürdük. İsteğimiz bunun tüm ovaya yayılmasıdır. Cullap bölgesinde yaptığımız denemelerde verim pamukta dekarda 500 kilogramdan 750 kilograma kadar çıktı. Genel üretimde ise ortalama yüzde 15 artış yaşandı. Çiftçilerimiz ve özel sektör her türlü desteği sağlıyor. Bu destek sürdükçe alanı daha da genişleterek daha farklı yerlerde de çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz." dedi.

Çiftçilerden Samet Turan ise 4 yıl önce düzenlenen bir su paneline katıldığını ve su tasarrufuyla ilgili bilgiler aldığını belirterek, şunları kaydetti: "Tarlamın büyük bir bölümünü gece, bir kısmını ise gündüz suladım ve aradaki farkı gördüm. Bildiğiniz gibi bölgemiz çok sıcak bu nedenle gündüz 45 derece sıcakta çalışmaktansa gece çalışmak hem bitki hem bizim için çok daha iyi oluyor. Gece sulamasıyla hem verim arttı hem de suda tasarruf oldu. Hasat döneminde gece sulamasıyla alınan ürün ile gündüz sulanan ürünü karşılaştıracağız. Ben gece sulamasından çok karlı çıktım, tüm çiftçilerimize tavsiye ediyorum."
 
Şanlıurfa harran ova sulama gece gap