Gıda takviyesi ruhsatı alınmasına rağmen ilaç gibi satılan bazı bitkisel ürünlerin tedavi sürecini geciktirdiği, uzun dönemde de vücuda zarar verebileceği belirtildi.
Gıda takviyesi ruhsatı alınmasına rağmen ilaç gibi satılan bazı bitkisel ürünlerin tedavi sürecini geciktirdiği, uzun dönemde de vücuda zarar verebileceği belirtildi.
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Halk Sağlığı ve Kamu Yönetimi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kemal Macit Hisar, gıda takviyesi için alınan ruhsatın gıda ruhsatı olduğunu ancak ilaç gibi gösterilerek halkın kandırıldığını kaydetti.
İnternet ve televizyonda sürekli reklamı yapılan bazı bitkisel gıda takviyelerinin ilaç gibi gösterilerek satıldığını ifade eden Hisar, bunların tedavi sürecini geciktirdiğini, uzun dönemde de vücuda zarar verebileceğini söyledi.
Söz konusu bitkisel gıda takviyelerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlı olduğunun belirtildiğini aktaran Hisar, bitkisel ürünlerin, tıpkı diğer işlenmiş gıda ürünlerinde olduğu gibi gıda takviyesi olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca ruhsatlandırıldığını ifade etti.
Hisar, içinde hangi etken maddenin bulunduğu bilinmeyen bitkisel gıda takviyelerinin gösterdiği iddia edilen etkiyi, normal ilaçların bile göstermediğini ifade ederek, bunların işlenmiş gıda maddesinden başka bir şey olmadığını belirtti.
Gıda takviyesi olarak ruhsatlandırılmış ürünlerin etkisinin kanıtlandıktan sonra kullanılması gerektiğini vurgulayan Hisar, bu bitkisel ürünlerin kullanımının tedaviyi geciktirdiğini veya uzun dönemde zararlı olabildiğini kaydetti.
Ayrıca, Hisar, etkisi bilinmeyen bitkisel ürünlerin içinde zararlı maddelerin de bulunabileceğini sözlerine ekledi.