Suç işleyen gıda üreticisi firmanın ismi teşhir edilecek
Haber: Elif YILDIRIM
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Türkiye'yi gıda konusunda AB Standartlarına ulaştıracak gıda güvenliği sisteminin detaylarını gıda ve tarım sektörünün önde gelen paydaşlarının katıldığı basın toplantısında kamuoyuna açıkladı. İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, gıda güvenliği sisteminin alt yapısını oluşturan 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'nun yürürlüğe giren yönetmeliklerinin tanıtımı yapıldı. Bakan Eker 12 Ocak 2012'nin, Türkiye'de çağdaş toplumun ihtiyacı olan, AB standartlarında gıda güvenliği denetim sisteminin yeniden tesis edildiği 100'ün üzerinde düzenlemenin devreye girdiği gün olması nedeniyle önemini vurguladı. Tarım ve gıdanın insanlığın evrensel ve kalıcı ihtiyaç alanı olduğunun altını çizen Bakan EKER "Tarım ve gıdanın modası geçmez. Bugün kullandığınız teknolojiyi elli sene sonra kullanamayabilirsiniz ama yüz sene önce de yüz sene sonra da insanlık gıda ve tarıma ihtiyaç hissediyordu, hissedecek. Coğrafya tarımı, tarım gıdayı, bunlar da toplumun kültürünü tayin eder, şekillendirir." diye konuştu. Dünyada yaklaşık 12 bin endemik bitki türünün bulunduğunu belirten Bakan Eker, bu bitkilerin yaklaşık 4 bininin Türkiye'de olduğuna ve bunların koruma altına alındığına dikkat çekti. Türkiye'nin, kurulduğu günden bu yana hep jeostratejik önemine vurgu yapıldığına değinen Bakan Eker, "Günümüzde Türkiye'nin agrostratejik açıdan değeri vardır, bu Türkiye ve insanlık alemi için son derece önemlidir. Bunlar da tarım ve gıda sektörünü ayrı bir önemde ele almamızı gerektirmektedir. Biz de bunu yaptık. Türkiye, Cumhuriyetin kuruluşunun 83. yılında Tarım Kanununa kavuştu. Bu aslında kendimizi ihmal ettiğimizin yansımasıdır. Çok zengin birikim ve kaynağa sahibiz ve bunu değerlendirememişiz. Tarım Kanunu ile birlikte her şey çok farklı ilerlemeye başladı. Bu Kanunla birlikte çağdaş bir toplumun ve bireyin sağlık, hijyen ve gıda güvenliği çerçevesinde ihtiyaçlarını dikkate alan yönetmelikler devreye girdi." dedi.
AB müzakere sürecinde en sıkıntılı alanın hep tarım ve gıda alanı olarak gösterildiğini ancak bunun haksızlık olduğunu ifade eden Bakan Eker şunları kaydetti: "Bu Kanunla Türkiye'nin AB standartlarını yakaladığını söylemiş oluyoruz. Bu yeni uygulama, 102 adet yönetmelikle AB ile uyumun ve entegrasyonun gıda sektörü alanında daha kolay olacağını Türkiye'nin göstermesi açısından çok önemlidir. Ticari olarak da marka alanımızı gıda oluşturuyor. Bu nedenle buna uygun davranmamız gerekiyor." Kanun ile birlikte 95 yönetmeliğin yayınlandığını, yedisinin yayınlanma aşamasında olduğunu belirten Bakan Mehdi Eker, Bakanlığın yeniden yapılanması ile kurulan Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nün de çağdaş bir anlayışla tarladan sofraya tüm süreci ortak bir yerde değerlendireceğine dikkat çekti.
Türkiye'nin gıda konusunda önemli bir değişim ve dönüşüm yaşadığını dile getiren Bakan Eker, "Mevzuat işin bir bölümü, bu uygulanırsa bir anlamı olur bunun için size ihtiyacımız var, sizi gıda güvenliğini birlikte inşa etmeye çağırıyorum." şeklinde konuştu. Kanun kapsamında yürürlüğe giren yönetmeliklerin getirdiği yenilikler şöyle: - Yetkiler merkezden taşraya kaydırıldı. İl Tarım Müdürlüklerinin yetkileri artırıldı. - Gıda kontrol uzmanı ürünü toplatma ve müdahale etme yetkisine sahip oldu. - Bu kapsamda ilk defa Risk Değerlendirme Dairesi kuruldu. Bu kurumun altında 10 ayrı bilimsel komisyon devreye girdi. - Güvenli gıda ile ilgili stratejik plan ve buna bağlı on beş ayrı konuda eylem planı oluşturuldu. - Toplu tüketim ve satış yerleri de kayıt altına alınacak. - Hayvansal ürün üretimi yapan işletmelere ise kayıt almanın yanı sıra ve bunun öncesinde onay alma zorunluluğu getirildi. - İzlenebilirlik devreye girecek, tüketici aldığı gıdanın nereden geldiğini, hangi koşullarda üretildiğini bilecek. - Şeffaflık maddesi ile toplum sağlığını tehdit eden firmalar ile toplum sağlığını gözeten firmalar Bakanlıkça kamuoyuna duyurulacak. - Hayvan refahı ile ilgili olarak ise nakliye sırasında hayvan başına sağlanan alan belli bir metrekarenin altında olamayacak. - Sorumluluk maddesi ile üreticiler, işletmeciler, depocular, ürettiğinden, işlettiğinden ve depoladığından sorumlu olacak. - Etiketleme maddesi ile ilgili olarak ise, ürün etiketlerinde yer alan yazılar okunabilir büyüklüğe getirilecek ve en az 12 punto büyüklüğünde olacak. - Hayvan ticareti yapanlar, nakliyeciler belirli bir eğitime tabi tutulacak ve sertifikalandırılacak. - Bitki sağlığı ile ilgili, tohum, fide, fidan gibi üretim materyallerinin bir pasaportu olacak, pasaportu olmayan ürünler nakledilemeyecek. - Sertifikası olmayan kişiler zirai ilaçlama yapamayacak. - Bitki koruma ürünlerinin insan sağlığını tehdit edecek şekilde kullanılmasına para ve hürriyet kısıtlama cezası getiriliyor.