Gaziantep'te 8 bin 500 çiftçi danışmanlık hizmeti alıyor

07 April Tuesday, 2015
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yürütülen tarımsal danışmanlık hizmetleri ülke genelinde yaygınlaşıyor. Tarımsal danışmanlık alanında örnek illerden olan Gaziantep'de 8 bin 500 üretici sisteme entegre oldu.
Gaziantep'te 8 bin 500 çiftçi danışmanlık hizmeti alıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine dair yönetmelik kapsamında Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışmalarını olanca hızıyla yürütüyor.

Yönetmelik kapsamında, Bakanlık tarafından Gaziantep’te yetki belgesi verilen toplam 28 kişi ve kuruluş yaklaşık 8 bin 500 çiftçiye hizmet veriliyor.

Yetki belgesi sahibi Sayınal Tarımsal Yayım ve Danışmanlık şirketinin hizmet verdiği Nizip ilçesi çiftçilerinden Servet Aslan ile Karkamış ilçesi çiftçilerinden Fahri İnal iki ayrı önemli projeye imza attı.

Projelerin tanıtımı için yapılan etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık Gaziantep İl Müdürü Mehmet Karayılan, teknik personel ve çiftçiler katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Gaziantep İl Müdürü Mehmet Karayılan, ilin en önemli tarımsal ürünlerinden birinin yeşil altın olarak değerlendirilen antepfıstığı olduğunu belirtti.

İlin aldığı yağış miktarının ve nem oranının az olduğunu ifade eden Karayılan, Karkamış ilçesinde bir çiftçinin antepfıstığı bahçesine yer altında damlama sulama sistemi kurduğunu söyledi. İl Müdürü Karayılan, sulamanın verimi arttırdığını ve bu sistemle üretimde yüzde yüz artış beklediklerini vurguladı.

Karkamış ilçesi Akçaköy köyü çiftçilerinden Fahri İnal, bölgede kuru tarım arazilerinde antepfıstığı tarımı yapıldığını hatırlattı.

Sulama ile antepfıstığı üretiminin yüzde 100 arttırılabildiğini belirten İnal, deneme amaçlı 55 dekar alanda sulama sistemi kurduklarını vurguladı. İnal, bu sulama sistemiyle antepfıstığında her yıl ürün alınabileceğini ve su kayıplarının azaltılacağını anlattı.

Nizip ilçesinin Çakmaktepe köyünde çiftçilik yapan Servet Aslan ise, nar üretimi yaptığını ve yıllık 165 ton nar elde ettiğini kaydetti.

60 ton nar depolama kapasiteli soğuk hava deposunu öz sermayesi ile kurarak bölge çiftçisine örnek olan Aslan, çiftçilerin yetiştirilen ürünlerden zarar etmemesi ve sezon dışında da ürünlerini satarak daha fazla kar sağlaması amacıyla ürünleri soğuk hava deposunda beklettiklerini kaydetti.