GAP'ta organik tarım üretimi artacak

20 June Thursday, 2013
Diyarbakır Eğil'de organik tarım üretimini artırmayı öngören "Organik Üretimde Artan Verim ve Yükselen Katma Değer Projesi' protokolü Diyarbakır'da imzalandı.
GAP'ta organik tarım üretimi artacak

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde organik tarım üretimini artırmayı öngören "Organik Üretimde Artan Verim ve Yükselen Katma Değer Projesi" protokolü yapılan bir törenle imzalandı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (BKİ), Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Eğil Organik Tahıl Üreticileri Birliği "Organik Üretimde Artan Verim ve Yükselen Katma Değer Projesi" hazırladı. Proje protokolünün imzalanması için Diyarbakır Valiliğinde tören düzenlendi.

Vali Mustafa Cahit Kıraç yaptığı konuşmada, bu bölgenin tarımın ana vatanı olduğunu belirterek, projede iyi tarım uygulamalarının tüm yönlerinin yer aldığını söyledi.

Proje maliyetinin 510 bin lira olduğunu, bunun yüzde 82'sinin GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca, kalan kısmının ise köydeki birlik tarafından karşılanacağını kaydeden Kıraç, şöyle dedi:

"İnsanoğlu var olduğundan bu yana en önemli sorunu beslenmedir. Halen dünyanın birçok yerinde açlık problemi devam etmektedir. Bu sorunu çözmek için mevcut kıt kaynaklarımızı eni iyi şekilde kullanmak ve farklı yöntemlerle üretim yapma mecburiyetimiz vardır. Tarımın ana vatanı olan bu coğrafyada organik tarımın yapılması önemlidir."

GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil ise, organik tarım uygulamalarını pilot projeler ile bölge sathında yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade ederek, Ilgın köyünde uygulanacak olan projeyi Diyarbakır Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Eğil Organik Tahıl Üreticileri Birliği ile birlikte yürüteceklerini kaydetti.

"Bu Entegre Bir Projedir"

Proje kapsamında, tarım alanlarının sulanması, güneş enerji sisteminin tarımsal sulamada kullanılması, organik olarak üretilen mercimek, nohut ve üzümün organik ürün olarak pazara sunumuna ilişkin faaliyetlerin yer alacağını vurgulayan Karahocagil, "Eğil ilçesi organik tarım açısından çok güçlü bir potansiyele sahiptir. Projeyle ilgili Ilgın köylülerinin büyük desteğini gördük. Projedeki kuyulardan birini güneş enerjisiyle çalıştıracağız. Bu entegre bir projedir. Bir başarı hikayesi yazacağız" diye konuştu.