GAP zeytinin ''başkenti'' olacak

26 November Thursday, 2015
GAP'ın yürüttüğü yaygınlaştırma projeleri sayesinde, zeytin üretiminde 4. sırada bulunan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, bu ürünün merkezi haline getirilecek.
GAP zeytinin ''başkenti'' olacak

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) ve Karacadağ Kalkınma Ajansı, GAP'ta zeytinciliğin yaygılaşması için ortak yürüttüğü projelerle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni zeytinciliğin merkezi yapacak.

"Gap Bölgesi Yerel Zeytin Çeşitlerinin Çoğaltma Olanaklarının Geliştirilmesi", "Zeytinyağı İşletme Tesisi Kurulması" ve "Şanlıurfa'da Organik Zeytin Üretiyor, Sağlıklı yaşıyorum'' projeleriyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde zeytin ve zeytinyağı üretiminin artırılması amaçlanıyor.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ebru Sakar, bölgede zeytinciliğini yaygınlaşması ve gelişmesi için bölge illerinde çiftçilere yönelik birçok konuda çeşitli seminerler düzenlediklerini söyledi.

Adıyaman, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak'ta yaptıkları araştırmalarda zeytin çeşitlerini belirlediklerini anlatan Sakar, bölgede yerel 17 çeşit sofralık, 17 çeşit yağlık zeytin adayı tespit ettiklerini belirtti. Bunlarla ilgili adaptasyon çalışmaları ve coğrafi işaretleme konusundaki çalışmaların devam ettiğini aktaran Sakar, coğrafi işaretler alıp bölgeyi ön plana çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti.

Kentte 15 yıldır zeytincilik yapan Ahmet Ölmez ise geçen yıllara göre bu yıl zeytinin rekoltesinin yüksek olduğunu belirtti. Bölgede zeytinciliğini her geçen yıl geliştiğini anlatan Ölmez, vatandaşların zeytini ve zeytinyağını tanıtmalarıyla talebin de arttığını vurguladı.