Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ordu Üniversitesi iş birliğinde ''Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele ve Bitki Besleme'' paneli düzenlendi.
HABER: Ordu İl Enfermasyon
Fındıkta verimi ve kaliteyi artırmak ve hastalıklarla mücadele için akademisyenler "Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele ve Bitki Besleme" panelinde buluştu.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Ordu İl Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye fındıkta dünya üretiminin yüzde 75'ini karşıladığını söyledi; "Üretiminde lider olduğumuz bir üründe dekara verimde de lider olabiliriz. Bizlere de bu yakışır. Fındık çok değerli bir ürünümüz. Yıllara göre değişmekle beraber Ülkemize 2,5-3 milyar dolar döviz getirisi olan bir ürün. Böylesine değerli bir ürünün üretim miktarını artırmak suretiyle ülkeye daha fazla döviz kazandırılması noktasında biz tarımla uğraşan tüm kesimlere ve siz değerli üreticilerimize çok daha fazla iş düşmektedir. Sadece dekara 10 kg verim artışı sağlasak Ordu ilimize ve ülkemize bunun katkısı 200 milyon TL'dir " dedi.
Sadece Ordu'da alan bazlı fındık desteklemeleri kapsamında 7 yılda yaklaşık 1,8 milyar TL destekleme ödemesi yapıldığının altını çizen Yılmaz," Mart sonu Nisan başı gibi ödenmesini beklediğimiz alan bazlı gelir desteği ile 280 milyon TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Bakanlığımızca iyi tarım yapan üreticilerimize dekar başına 50 TL organik tarım yapan üreticilerimize dekar başına 100 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır" dedi.
İl Müdürü Kemal Yılmaz'dan gübreleme konusunda da uyarı geldi; Nitratlı gübre satışının artık reçete ile satılacak olması sebebiyle il müdürlüklerinden e-reçete almak gerekiyor.
Panel,Prof. Dr. Kürşat Korkmaz, Dr. Arzu Sezer ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ümit Eser'in Fındıkta Külleme Hastalığı ile Mücadele ve Bitki Besleme konulu bilgilendirmesi ile son buldu.