Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında imzalanan protokol kapsamında, Denizli Esnaf ve Sanatkârlar Odası Toplantı salonunda 102 kursiyerin katılımı ile “Temel Gıda Hijyen Eğitimi“ düzenlendi.
Haber: Denizli İl Enformasyon
Ekmek ve ekmek çeşitlerinin üretim, muhafaza, dağıtım ve satış aşamalarında uyulması gereken kurallar 01.04.2012 tarihli, 28163 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ”nde yer alıyor. Tebliğ, ekmek üreten, dağıtımını yapan ve satan gıda işletmecilerinin çalıştırdıkları personele gıda hijyeni ve mevzuatla ilgili konularda eğitim aldırmalarını zorunlu hale getiriyor.
Bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasındaki protokol 18.01.2017 tarihinde yenilendi. Protokol gereği geçtiğimiz salı günü Denizli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından eğitici olarak görevlendirilen İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB) Gıda Birim Müdürü Yusuf Vangöl ve Ziraat Mühendisi Habip İpek tarafından Denizli Esnaf ve Sanatkârlar Odası Toplantı salonunda 102 kursiyerin katılımı ile “Temel Gıda Hijyen Eğitimi” düzenlendi.
Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odasında gerçekleştirilen eğitimde; hijyen ve sanitasyon, gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, işyeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, ekmek fırınlarda hijyen ve sanitasyon, fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda infeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği ile ilgili mevzuatı, ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği ile ilgili mevzuata uygun ekmek üretiminde dikkat edilmesi gereken üretim teknikleri, el yıkama maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı, tam buğday ekmeği tüketiminin önemi ve sağlık üzerine etkileri, ekmek israfının azaltılması için alınabilecek önlemler konularında katılımcılar bilgilendirildi.
Temel gıda hijyen eğitiminin ardından kursiyerlere konuyla ilgili bir sınav yapılarak başarılı olanlara eğitim sertifikası verilecek. Sınavda başarısız olan kursiyerler ise tekrar eğitime tabi tutulacaklar.
Gıda
hijyen
hijyen eğitimi
Türk gıda kodeksi