Güneydoğu çiftçisinin önemli gelir kaynaklarından firik, Fransa gibi özgün ve ünlü mutfaklarda kullanılıyor.
Olgunlaşmamış buğday başağının yakılmasıyla elde edilen firiğin zahmetli yolculuğu başladı.
Güneydoğu çiftçisinin önemli gelir kaynaklarından firiğin yolculuğu, günün erken saatlerinde olgunlaşmamış buğdayın kesilmesiyle başlıyor. Kesilen buğdaylar kuruması için bir süre bekletildikten sonra kümelenerek ateşe veriliyor.
İşçiler, ateş nedeniyle 50 dereceyi aşan bir ortamda ter dökmek zorunda kalıyor. Yakılan firik daha sonra bir yerde toplanarak harmanlanıyor ve makine aracılığıyla taneleri ayıklanıyor. Tarladaki süreci tamamlanan firik torbalara konularak komisyonculara, oradan da yurt içi ve dışına gönderiliyor.
Gaziantep'te Araban Ovası'nda üretim yapan Ali Kandallı, firiğin "çok zahmetli" bir süreç sonunda elde edildiğini belirtti.
Firiğin kilosunun bu yıl 3 ile 3,5 lira arasında satışa sunulduğunu dile getiren Kandallı, üretim maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkati çekti.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram ise, Anadolu, Suriye ve Kuzey Afrika ülkelerinde daha çok bilinen firiğin, son yıllarda Fransa gibi özgün ve ünlü mutfaklarda da kullanılmaya başlandığını ifade etti.
Firiğin yüksek diyet life sahip bir ürün olduğunu vurgulayan Bayram, şunları kaydetti: