Kahvehanenin bulunmadığı ve göz alabildiğine hemen her karış toprağın fidanla dolu olduğu Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Fidanlı köyünde üretilen sertifikalı fidanlar, Türkiye'nin hemen her iline gönderiliyor.
Verimli toprakları ve iklim koşullarıyla 1960'lı yıllarda fidan yetiştiriciliğine başlanan Hatay'ın Fidanlı köyünün bu alandaki ünü hemen her geçen gün artıyor.
Meyve fidanlarından zeytine kadar hemen her ürünün fidanının sertifikalı olarak yetiştirildiği köyde, insanlar boş vakit bulamadıkları için kahvehaneye bile ihtiyaç duymuyor.
Fidan yetiştiricisi Naim Sağ, Genci yaşlısı herkesin bu iş sayesinde geçimini sağladığını ifade eden Sağ, yılda ortalama 6 milyon fidan yetiştirdiklerini kaydetti.
Sertifikalı fidanları Mersin, Antalya, İzmir, Adana başta olmak üzere Türkiye'nin hemen her iline gönderdiklerinin altını çizen Sağ, işlerinin yoğunluğu nedeniyle de hiç boş vakitlerinin olmadığını belirtti. Çekirdek olarak ekilen ve her bir aşaması büyük emek isteyen fidancılığın zor ama güzel bir iş olduğunu anlatan Sağ, "Hemen her gün seraları kontrol etmek zorundayız. Tohum aşamasından fide haline gelene kadar adeta bir çocuk gibi fidanlarımıza gerekli bakımları yapıyoruz. İşlerin yoğunluğu nedeniyle de hiç boş vaktimiz yok. Bu nedenle köyümüzde kahvehane bile yok" diye konuştu.
Fidan üreticilerinden Mehmet Kondakçı ise, fidancılığın baba mesleği olduğunu, narenciye ve meyve çeşitlerinin hepsini ürettiklerini dile getirdi.